szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb, ezúttal csak másfél óráig tartó tüntetés volt Belgrád központjában Radovan Karadzsics letartóztatása miatt szerda délután.

A pár tucat tiltakozó a szerb főváros szívének számító Köztársaság téren (Trg Republike) gyűlt össze ugyanúgy, mint kedden, s onnan indult a közelben lévő elnöki palota felé. A felvonulókat, akikhez - akárcsak előző nap - csatlakozott Luka Karadzsics, a letartóztatott volt boszniai szerb vezető testvére is, rendőrök kísérték.

A tüntetők a "Karadzsics!", "Szerbia!" jelszavakat skandálták, és egy mintegy húsz főből álló csoport még a Köztársaság téren elégette a  kormánykoalícióba belépett, nacionalista körökben ezért árulónak tartott Szerb Szocialista Párt zászlaját. Néhányan rátámadtak a felvonulást követő tévéstábokra, s páran kis kövekkel dobálták meg a védőruhás rendőröket, akik nagy műanyagpajzsaik fedezékében ezt nyugodtan tűrték.

A megmozdulásról szóló hír a legerősebb ellenzéki párt, a radikálisok www.srs.org.yu internetes oldalán is megjelent, olyan megfogalmazásban, amely nem tekinthető felhívásnak, csupán egyszerű tényközlésnek arról, hogy a Trg Republikén minden nap 17 órakor tiltakozó megmozdulás kezdődik Radovan Karadzsics elfogása miatt. Ezért is mondhatta Alekszandar Vucsics, a pártnak a keddi hasonló tüntetésen részt vevő főtitkára a Beta hírügynökségnek nyilatkozva, hogy ők semmit sem szerveztek.

Kedden este a Radovan Karadzsics őrizetbe vétele miatti tiltakozáson mintegy 300 ember vett részt, és többen össze is tűztek a rendőrökkel. Vjerica Radeta, a radikálisok egyik parlamenti képviselője úgy nyilatkozott, hogy a párt jövő keddre valószínűleg megszervez egy nagy tiltakozó megmozdulást a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök letartóztatása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Álnéven praktizált Karadzsics Belgrádban – fotó

Radovan Karadzsics annyira bízott álcázásában, hogy az utóbbi időben Belgrádban élt, s egy magánrendelőben alternatív gyógyászattal foglalkozva pénzt is keresett - derült ki kedden egy sajtóértekezleten.

MTI Világ

Őrizetbe vették Radovan Karadzsicsot

A volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat ügyvédje szerint július 18-án, pénteken, a Belgrád és a szerb főváros melletti Batajnica település között közlekedő buszon vették őrizetbe. Európai és amerikai vezetők üdvözölték az intézkedést, amely komoly hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire.

MTI Világ

A Karadzsics-család okmányait bevonták

A Bosznia és Hercegovinában teljhatalommal bíró nemzetközi főmegbízott, Miroszlav Lajcsak utasítására nem hagyhatja el az országot a háborús bűnökért keresett Radovan Karadzsics egykori szerb vezető családja - jelentette szombaton a belgrádi sajtó.

MTI Világ

Brüsszelhez igazították Karadzsics elfogását

Elfogták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt, a több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat, akinek terhére többek között a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.

Világ

Karadzsics jótanácsai: "békére van szüksége?"

A héten elfogott Radovan Karadzsics álnéven írott cikkeiből idézget a szerb sajtó. Egészségügyi magazinokba írt írásai közül választott ki egyet és fordított le a Serbia Insajd nevű blog szerzője.

MTI Világ

Zűrzavar és harag Karadzsics szülőfalujában

Radovan Karadzsics őrizetbe vétele zűrzavart és haragot keltett szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában, ahol a nemzetközi igazságszolgáltatás által keresett szökevény több unokatestvére él.