szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége vizsgálja azt, hogy módosítani kell-e a minap Belgrádban letartóztatott legkeresettebb szökevény, Radovan Karadzsics volt boszniai elnök vádiratát.

Olga Kavran ügyészségi szóvivő a belgrádi B92 tévé- és rádióállomásnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Karadzsics vádirata 11 pontból áll. Emlékeztetett arra, hogy először 1995 júliusában emeltek vádat a politikus ellen, és ugyanabban az évben novemberben kiterjesztették a bűnlajstromot a népirtás vádjával. Carla Del Ponte volt hágai főügyész utoljára nyolc évvel ezelőtt módosította Karadzsics vádiratát, amelynek alapján most ítélkezni kéne a srebrenicai népirtás levezénylésével vádolt politikus felett.

„Az ügyészség csapata tanulmányozza és áttekinti a vádiratot, hogy lássa, kell-e esetleg módosítani vagy össze kell-e hangolni a vádiratot az azóta honosodott bírói gyakorlattal, illetve azokkal az új bizonyítékokkal, amelyeket azóta gyűjthettek össze” – mondta Olga Kavran, aki szerint amennyiben úgy értékelik, hogy a vádirat módosításra szorul, akkor megerősítésre újra a bírák elé kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Karadzsics, a népirtás tudományának doktora

Hogy a II. világháború utáni legnagyobb európai genocídium közvetlen felelőse Radovan Karadzsics, az nem vitás. De az, hogy létrejött az a helyzet, amely lehetővé tette a szörnytettet, bizony regionális (sőt európai és nemzetközi) „csapatmunka” volt: a közvetett felelősséget nem egyedül Szerbia viseli, sáros a nyugati világ is.

MTI Világ

Álnéven praktizált Karadzsics Belgrádban – fotó

Radovan Karadzsics annyira bízott álcázásában, hogy az utóbbi időben Belgrádban élt, s egy magánrendelőben alternatív gyógyászattal foglalkozva pénzt is keresett - derült ki kedden egy sajtóértekezleten.

Világ

Karadzsics jótanácsai: "békére van szüksége?"

A héten elfogott Radovan Karadzsics álnéven írott cikkeiből idézget a szerb sajtó. Egészségügyi magazinokba írt írásai közül választott ki egyet és fordított le a Serbia Insajd nevű blog szerzője.

MTI Világ

Brüsszelhez igazították Karadzsics elfogását

Elfogták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt, a több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat, akinek terhére többek között a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.

MTI Világ

Zűrzavar és harag Karadzsics szülőfalujában

Radovan Karadzsics őrizetbe vétele zűrzavart és haragot keltett szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában, ahol a nemzetközi igazságszolgáltatás által keresett szökevény több unokatestvére él.