szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Radovan Karadzsics egy 15 éve, a boszniai háború idején megölt katona neve alatt bujkált Belgrádban, útlevelét pedig tíz éve a szerémségi Ruma városában állították ki számára - írta csütörtökön a szerbiai sajtó.

Több belgrádi napilap - a nyomozó szervekhez közel álló forrásokra hivatkozva - egybehangzóan azt írta internetes kiadásában, hogy a legkeresettebb hágai szökevény a Szarajevóban 1993-ben megölt Dragan Dabics nevét vette fel. Az 1954-ben született férfit orvlövészek lőtték le. A nevére szóló személyi igazolványt 1998-ban a rumai rendőrségen állították ki Karadzsics számára.

A belgrádi újságok emlékeztetnek arra, hogy egy másik hágai vádlott, Sztojan Zupljanin - akit június 11-én tartóztattak le Pancsován (Pancevo) - ugyancsak egy elhunyt személy, Braniszlav Vukadin nevére kiállított személyi igazolvánnyal bujkált. Elfogása után Zsupljanin váltig azt állította, hogy ő nem az, akit keresnek, de végül DNS-vizsgálattal azonosították.

A Danas szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy ugyanaz a "támogatói hálózat" juttatta hozzá Zupljanint a Bácspalánkon kiállított hamis papírokhoz, amelyik Karadzsics hamis igazolványát is kiállította. A személyi igazolvány igényléséhez szükség van anyakönyvi kivonatra, illetve a szerbiai állampolgárságot igazoló dokumentumra is. Mivel mind Zupljanin, mind Karadzsics a Vajdaság területén jutott hozzá hamis papírjaihoz, a tartományi parlament nemzetbiztonsági bizottsága részletes magyarázatot kíván kérni a történtekre az illetékes hatóságoktól.

Vladimir Vukcsevics, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze a Vecsernie Novoszti című napilapnak azt mondta, hogy Karadzsics nyilvánvalóan akkor vette fel új identitását, amikor "az ő párttársai voltak hatalmon a boszniai Szerb Köztársaságban, és Szerbiában is kedvező volt ehhez a légkör".

A Politika című napilap tudomása szerint a hágai Nemzetközi Törvényszékért felelős akciócsoport olyan információk birtokában jutott, hogy a "boszniai mészáros" előzőleg szerbiai kolostorokban rejtőzködött. A Blic viszont internetes oldalán emlékeztet arra: sokáig tartották magukat a Vajdaságban olyan híresztelések, hogy a másik, igencsak keresett hágai szökevény, Ratko Mladics volt boszniai hadseregparancsnok gyakori vendége volt a Fruska Gora-i kolostoroknak a Szerémségben. Két évvel ezelőtt Mladics állítólag a Ravanica kolostorban járt, és a Blicet informáló források nem zárják ki, hogy Karadzsics és Mladics akkoriban néhányszor találkozott is egymással itt.

A Danasz megszólaltatja Karadzsics  ügyvédjét, Szvetozar Vujacsicsot, aki szerint védence rendkívül jó lelki állapotnak örvend, leborotválta már a szakállát és lenyírta hosszú haját, s most úgy néz ki, mint 13 éve, mielőtt illegalitásba vonult.

A Slobodna Dalmacija közben azzal az értesüléssel rukkolt elő, hogy hamis okmányaival Karadzsics  2006-ban Split környékén nyaralt, s azt tervezte, hogy idén is a horvát tengerparon vakációzik. A horvát napilap szerint az álnevén, Dabicsként nyaraló Karadzsics tíz napra bérelt egy apartmant Ciovo szigetén. A tulajdonosok most felismerték a fotóról néhány éve náluk járt fizetővendégüket, és a vendégkönyben is megtalálták a Dragan Dabics nevet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Karadzsics, a népirtás tudományának doktora

Hogy a II. világháború utáni legnagyobb európai genocídium közvetlen felelőse Radovan Karadzsics, az nem vitás. De az, hogy létrejött az a helyzet, amely lehetővé tette a szörnytettet, bizony regionális (sőt európai és nemzetközi) „csapatmunka” volt: a közvetett felelősséget nem egyedül Szerbia viseli, sáros a nyugati világ is.

MTI Világ

Őrizetbe vették Radovan Karadzsicsot

A volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat ügyvédje szerint július 18-án, pénteken, a Belgrád és a szerb főváros melletti Batajnica település között közlekedő buszon vették őrizetbe. Európai és amerikai vezetők üdvözölték az intézkedést, amely komoly hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire.

MTI Világ

Módosíthatják Karadzsics vádiratát

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége vizsgálja azt, hogy módosítani kell-e a minap Belgrádban letartóztatott legkeresettebb szökevény, Radovan Karadzsics volt boszniai elnök vádiratát.

MTI Világ

Zűrzavar és harag Karadzsics szülőfalujában

Radovan Karadzsics őrizetbe vétele zűrzavart és haragot keltett szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában, ahol a nemzetközi igazságszolgáltatás által keresett szökevény több unokatestvére él.