Tetszett a cikk?

Kedden tetemes késéssel érkezett a budapesti gyors Bécsbe, a magyar szakaszon ugyanis fémtolvajok elvitték a vasúti felsővezeték hosszú métereit.

A magyar fémgyűjtő bandákról legendák szólnak Ausztriában, mint ahogyan általában kelet-közép-európai tetteseknek tulajdonítják az Ausztriában is egyre hatalmasabb méreteket öltő fémlopást. A leszerelt fémek között műemlékektől kezdve csatornatetőkön, autópálya-megállókon át templomi hófogókig sok mindennek nyoma vész.

Afölött azonban a nyomozók is csak lassan tértek napirendre, hogy a német-cseh határ közelében egy használaton kívüli, 4 tonnás vasúti hídnak is „lába kélt”. Az egyik leginkább fosztogatott intézmény az osztrák vasút, az ÖBB, amelynek tavaly 184 esetben okoztak kárt, összesen 604 ezer euró értékben. A cég büszke, hogy a fémtolvajok garázdálkodása ellenére csak egyszer kényszerült a vasút eltérni a menetrendtől, amikor áramvezető kábelt vágtak ki a rendszerből.

Az osztrák belügyminisztériumban külön osztály létesült a fémárakkal együtt növekvő fémbűnözés megfékezésére. Az osztály adatai szerint 2008 első felében 650 káresetet jelentettek, ez valamivel kevesebb a tavalyi 723 fémlopásnál. A felderítési ráta szerény, a haszonfémek esetében csak 16,9 százalékos, a nemesfémeknél 41,5.

A rendőrök panaszosak, akkor sem igazán tehetnek semmit, ha tettenérnek fémeseket. Legutóbb egy rézdrótokkal kitömött román kisbusz vezetőjét fülelték le, az illető azt állította, hogy ő csak bérsofőr. Feljelentették ugyan, de a szabályok szerint le nem tartóztathatták, így szállítmányostól elhagyta Ausztriát. Nehezebben boldogulnak azok a mohó fémgyűjtők, akik hatalmas kamionnal próbálják kicsempészni „leleményüket”. Az osztrák hatóságok őket is vassal riogatják, ígérik, hogy rács mögé dugják őket.

Földvári Zsuzsa / Bécs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Gémesi: nem a fémtolvajok, hanem az orgazdák a főbűnösök

Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy a szorult anyagi helyzetben lévő önkormányzatok pótolni tudnák a háziorvosok április elsejével megszűnő vizitdíj-bevételét. A fémtolvajlás megfékezése érdekében a MÖSZ azt akarja, hogy a fémkereskedést sokkal szigorúbban szabályozzák.

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt