szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltje az Oroszország elleni háborút is vállalná, ha Grúziát, miután NATO-taggá vált, meg kellene védeni - derült ki az első olyan interjúból, amelyben külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekről faggathatták Sarah Palint.

Az alaszkai kormányzónő az ABC televízió riporterének azt mondta, támogatja Grúzia és Ukrajna NATO-tagságát. Grúzia orosz megszállását indokolatlannak és elfogadhatatlannak nevezte. Arra a kérdésre, nem érzi-e magát tapasztalatlannak, nem habozott-e, amikor John McCain megkereste, úgy felelt: elfogadta az alelnökjelölti ajánlatot, mert szilárd a reformok és a háborús győzelem iránti elkötelezettsége. Azzal kapcsolatban, hogy alaszkai tapasztalata mennyiben elegendő az alelnöki posztra, különösen háborús időkben, azt mondta: "A kormányzat reformjáról van szó, a kormányt újra az emberek oldalára kell állítani, ennek sok köze van a külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekhez".

A Palin-interjút óriási várakozás előzte meg az amerikai médiában, hiszen a teljes ismeretlenségből előhúzott kormányzónő eddig nem adott komoly külpolitikai témájú interjúkat. A liberális sajtó Palinra zúdított össztüzében - több lap a családi életében vájkált, és hivatali visszaéléseket igyekezett feltárni eddigi működésében - az egyik fő támadási pont az alelnökjelölt külpolitikai tapasztalatlansága. Konzervatív szakértők körében is érződik az aggodalom: McCain egy külpolitikai téren kezdő politikust választott maga mellé, amikor az Egyesült Államok súlyos kihívásokkal néz szembe az iraki és afganisztáni háborúban vagy a titkos atomtevékenységet folytató Irán és Észak-Korea részéről.

A kormányzó csak tavaly kapta meg első útlevelét, külföldön csak a szomszédos Kanadában járt, és meglátogatta az alaszkai nemzeti gárda Kuvaitban szolgáló tagjait, sebesült katonákat keresett fel Németországban. Palin állítólag külpolitikai gyorstanfolyamra jár, hogy behozza lemaradását; tanítómestere a McCaint támogató Joe Lieberman, Connecticut állam független szenátora.

Sarah Palin - aki két év óta Alaszka kormányzója, korábban egy néhány ezres kisváros polgármestere volt - nem tudott határozott igennel vagy nemmel felelni arra a kérdésre, hogy az afganisztáni amerikai erőknek jogukban áll-e a határon áthatolva támadásokat indítani pakisztáni területen. "Azon iszlamista szélsőségesek megállítása érdekében, akik meg akarják semmisíteni Amerikát és a szövetségeseinket, bármit meg kell tennünk, szemrebbenés nélkül" - mondta. McCain korábban bírálta Barack Obamát, amiért az ilyen pakisztáni műveleteket szorgalmazta.

Amerikában már lehet vásárolni Sarah Palin-babákat, a közvélemény ismeri a kormányzónő szüleit, férjét, családját és szülővárosát, tudja, hogy jávorszarvasra vadászik, de nem tudni, hogy a 44 éves politikus asszonynak milyen külpolitikai és nemzetbiztonsági ismeretei vannak. Amikor a riporter arról kérdezte, egyetért-e a Bush-doktrínával, visszakérdezett, milyen vonatkozásban, majd az iszlamista terrorizmus általi fenyegetésről beszélt. A CNN kommentátorai szerint Palinnek láthatóan fogalma sincs a potenciális ellenségre mérendő megelőző csapás Bush-féle elméletéről.

Palin korábban azt mondta, az iraki háborút Isten rendelte el. E kérdést most megkerülte, és úgy beszélt, hogy ne sértse meg a mélyen hívő evangéliumi keresztényeket, és ne idegenítse el az ateistákat sem. Arra a kérdésre, hogy milyen rálátást szerzett Oroszország magatartására azzal, hogy Alaszkában élt, úgy felelt: "Itt vannak a szomszédban, Alaszkából tulajdonképpen látható Oroszország, egy alaszkai szigetről". A CNN egy hírmagyarázója megjegyezte, hogy Palin olyan nagyot nem bakizott, mert akkor már tele lenne vele a sajtó. Megfigyelők szerint az interjú - annak ellenére, hogy Palin több kérdésre sem adott egyenes választ - nem fog drámai változást hozni a kormányzónő megítélésében. A republikánusok számára továbbra is a friss levegőt hozó, egyenes beszédű politikus marad, a demokraták pedig továbbra is támadni fogják tapasztalatlansága miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől