szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezuhant egy utasszállító repülőgép az oroszországi Permben vasárnap hajnalban. A balesetnek nincs túlélője. Huszonegy külföldi állampolgár is utazott a gépen, de magyar nem.

Az Aeroflot orosz légitársaság közlése szerint egyik leányvállalata, az Aeroflot-Nord üzemeltette a szerencsétlenül járt 821-es számú, Moszkvából Permbe tartó járatot. Irina Danyenberg, az Aeroflot szóvivője egy televíziós hírműsorban közölte, hogy 82 utas, köztük hét gyermek, valamint hatfős személyzet volt a Boeing-737-es típusú repülőgépen. Az utasok között kilenc azeri, öt ukrán, és egy-egy amerikai, francia, török, svájci, német, olasz és lett állampolgár is volt.

Irina Andrianova, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium szóvivője korábban azt mondta, hogy a géppel 82 utas és ötfős legénység utazott. Vlagyimir Markin, az orosz főügyészség mellett működő nyomozati bizottság képviselője viszont 83 utasról és ötfős legénységről beszélt.

A Boeing közép-európai idő szerint vasárnap este 23 óra 10 perckor szállt fel a moszkvai Seremetyjevo-1 repülőtérről, s két óra múlva, leszállás közben szakadt meg a kapcsolat a repülő és az irányító torony között. A gép ekkor 1800 méteres magasságban repült. A repülőgép Perm határán, lakatlan területre zuhant, majd felrobbant és kigyulladt. A roncsokat megtalálták, és a tűzoltók lokalizálták a tüzet.

Helyi források közlése szerint a repülőgép kényszerleszállást próbált meg végrehajtani. A becsapódás következtében ötszáz méter hosszúságban megrongálódott a transzszibériai vasútvonal, amelynek az 1436-os kilométerénél fekszik Perm. A repülő roncsai négyezer négyzetméternyi területen szóródtak szét.

Andrianova korábban arról számolt be, hogy az előzetes adatok szerint a földön senki nem sérült meg, és anyagi károk sem keletkeztek. Szergej Sojgu, a polgári védelmi ügyekben, a rendkívüli helyzetekben és az elemi csapások következményeinek felszámolásában illetékes miniszter tájékoztatta a katasztrófáról Dmitrij Medvegyev elnököt, aki azonnal a helyszínre küldte Igor Levityin közlekedési minisztert.

A közel egymillió lakost számláló Perm az orosz fővárostól 1400 kilométerre keletre, az Urál hegységben fekszik. Fontos folyami kikötő a Káma folyó partján.

Oroszországban tavaly 33 polgári légiközlekedési balesetben 318 ember vesztette életét, hatszor több, mint 2005-ben, ami felveti a légi közlekedés biztonságának kérdését. Szakértők az ismétlődő balesetek okai közé sorolják a pilóták szakmai kiképzésének hiányosságait, valamint az orosz repülőgépflotta elöregedését. Egy januárban közölt felmérés adatai szerint a nemzetközi légi forgalomban részt vevő orosz gépek átlagéletkora 18 év, a belföldieké pedig 30 év.

A Boeing-737-esek sorozatgyártása 1967-ben kezdődött, s azóta 5109 darab készült belőlük. Az azóta eltelt több mint negyven év alatt - a permivel együtt - 138 ilyen típusú repülőt ért szerencsétlenség, és a balesetekben összesen több mint 3760 ember halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz