szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt halottja és tizenhét sebesültje volt annak a robbantásos merényletnek, amelyet hétfőn reggel követtek el az észak-libanoni Tripoliban katonák ellen.

Az első jelentések szerint gépkocsiba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe egy katonákat szállító autóbusz mellett Tripoli déli részén a reggeli csúcsforgalomban. Az áldozatok többsége katona. A robbantás több környékbeli autót megrongált. A katonák lezárták a merénylet helyszínét, a sebesülteket azonnal a közeli kórházakba szállították. Másfél hónapja tizenhat ember, köztük hét katona életét oltotta ki egy pokolgép Tripoli belvárosának egyik forgalmas utcájában.

Az elmúlt hónapokban több véres felekezetközi összecsapás történt a városban, a Libanonban uralkodó általános belpolitikai válság, a Szíria-ellenes, Nyugat-barát parlamenti többség és a

Damaszkusz és Teherán támogatását élvező ellenzék közti viszály részeként. Az erőszakcselekmények visszaszorítása érdekében a rivális szunnita és alavita muzulmán közösségek vezetői szeptember elején megbékélési egyezményt írtak alá.

Tripoliban a libanoni kormánnyal rokonszenvező Szíria-ellenes szunnitáké a hatalom, míg az iszlám síita ágához tartozó alaviták többsége szoros kapcsolatot tart fenn Szíriával, amelynek elnöke, Bassár el-Aszad maga is e közösséghez tartozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül