szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután magabiztos győzelmet aratott riválisa, a republikánus John McCain felett, Barack Obama beszédet intézett több ezer szimpatizánsához a chicagói Grant Parkban.

„Hello Chicago” – kezdte beszédét Barack Obama az önkívületben tapsoló tömegnek. „Ha van odakint bárki is, aki kételkedik benne, hogy Amerika egy olyan hely, ahol bármi lehetséges, aki megkérdőjelezi demokráciánk erejét, annak a mai este kell, hogy válaszul szolgáljon. A válaszok azokon a szavazólapokon vannak, amit templomokban és iskolákban adtak le azok, akik hittek benne, hogy most valami más jön. Az amerikaiak akik üzenetet küldtek ma a világnak, arról, hogy nem csak egyének, kék, vagy vörös államok vagyunk, hanem az Amerikai Egyesült Államok.”

Az USA 44. elnöke
© AP

„Ebben a meghatározó pillanatban a változás elérkezett Amerikába” - . „Az imént kaptam egy nagyon méltóságteljes telefonhívást McCain szenátortól, aki hosszan és keményen küzdött a kampányban, s ennél is hosszabb ideje és keményebben küzdött az országunkért. Ezúton is gratulálok neki és Palin kormányzónak azért, amit elértek és várom, hogy együtt dolgozhassak velük az elkövetkezendő hónapokban. Szeretnék köszönetet mondani a társamnak ezen az úton, Joe Bidennek, az USA következő alelnökének.”

„Nem állnék itt ma este a legjobb barátom segítsége és támogatása nélkül, családunk alapköve, életem szereleme, az Egyesült Államok következő first lady-je: Michelle nélkül. Tudom, hogy nagyanyám, aki már nem lehet velünk, most figyel és büszke rám. Felmérhetetlen a tartozásom felé és hálás vagyok neki, ahogy hálás vagyok testvéreimnek is.”

„Mindenek felett azonban sosem felejtem el, hogy kié ez a győzelem: ez a győzelem a tiétek, az embereké. Nem volt sok pénzünk, vagy támogatónk, amikor elkezdtük. Dolgozó férfiak és nők indították el, akik néhány dollárral támogattak bennünket országszerte. És a milliónyi önkéntes, akik dolgoztak és emlékeztettek rá mindenkit, hogy kormányunk az emberek által, az emberekért jön létre.”

„Új energiákat foghatunk munkára, új munkahelyeket hozhatunk létre és új szövetségeket köthetünk. Az út hosszú lesz és kemény, de Amerika, még sohasem voltam reménytelibb mint most, és megígérem nektek: mi, egységes népként, elérjük az út végét a buktatók és akadályok ellenére, mert lesznek ilyenek is.”

„Figyelni fogok rátok, különösen, ha különbözik a véleményünk. Ami 21 hónapja kezdődött, nem érhet véget a mai estén. Ez még nem a változás, csupán az a lehetőség, amely segítségével elérhetjük a változást. Egy országként, egy emberként emelkedünk és bukunk, s erre emlékeznünk kell napjaink kihívásokkal, válságokkal teli világában.”

„Ahogy Lincoln mondta egy, a miénknél sokkal megosztottabb országnak: nem ellenségek vagyunk, hanem barátok. Hallom a hangotokat és szükségem van a segítségetekre. És mindenkinek az elnöke szeretnék lenni. Az új amerikai vezetés hajnala felvirradt. Országunk ereje nem fegyvereinkből, vagy pénzünkből származik, hanem demokráciánkból, kitartásunkból és reményről.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Amerikai elnökválasztás percről percre

Magyar idő szerint éjfélkor zártak az első urnák az Egyesült Államokban, az ország történetének leghosszabb kampányát követő választásán. Néhány órával később pedig kiderült, hogy a demokrata Barack Obama győzött, és ezzel ő lesz az USA első afro-amerikai elnöke, az ország 44. demokratikusan megválaszottt vezetője. A választás napjának eseményei percről percre.

hvg.hu Világ

Ohióban Obama nyer, McCain esélyei halványulnak

A CNN hírtelevízió előrejelzése szerint Barack Obama nyeri Ohio állam 21 elektori voksát. Ez rossz hír a republikánus John McCain számára, korábban ugyanis még soha nem lett konzervatív jelöltből elnök Ohio állam elnyerése nélkül.

hvg.hu Világ

McCain: "az amerikai emberek tisztán beszéltek"

A republikánus jelölt a demokrata Barack Obama szenátor választási győzelme után beszédet mondott hívei előtt, amelyben összefogásra, s az embereket megosztó különbségek átlépésére szólította fel az Egyesült Államok polgárait.

hvg.hu Világ

Egy republikánus szerint: „ez eldőlt”

A konzervatív párt egy önmagát megnevezni nem kívánó forrása a jelenlegi eredmények ismeretében úgy fogalmazott, a küzdelem eldőlt, már csak idő kérdése, hogy Barack Obama megszerezze az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot.

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet