Alighogy Dmitrij Medvegyev átvette az államfői posztot, a figyelem máris elődje, a miniszterelnökké kinevezett Vlagyimir Putyinra irányult, aki gyorsan kormányt hirdetett.

HVG
Jelképes gesztussal bizonyította a múlt héten Vlagyimir Putyin, hogy a jövőben is meghatározó szerepet játszik hazája politikai életében. Az államfői hatalmat május 7-én átadó, a miniszterelnöki tisztet egy nappal később elfoglaló politikus ugyanis magánál tartotta azt a tollat, amelyet nyolc évvel ezelőtt, az államfői poszt elnyerésekor kapott elődjétől, Borisz Jelcintől, s amellyel az egy éve elhunyt első orosz államfő számtalan fontos törvényt írt alá. A május 7-ei hatalomátadás forgatókönyve is Putyin fontosságára utalt: miután utóda, a 42 éves Dmitrij Medvegyev letette az államfői esküt, a hivatalosan már csak egyszerű állampolgár Putyin akkor is Medvegyev oldalán maradt, amikor az új elnök előtt elmasírozott a díszegyenruhás gárda.

A váltást követő első napokat az utóbbi fél évet is belengő bizonytalanság hatotta át: a HVG értesülései szerint az érintett politikusok is csak vasárnap, a hivatalos bejelentés előtt egy nappal tudták meg, mi lesz a sorsuk. A Putyin-kormányban kettővel több, hét miniszterelnök-helyettes lesz, s közülük ketten - Viktor Zubkov eddigi kormányfő és Igor Suvalov - első helyettesként tevékenykednek. A fontos helyeken nem történt változás, Szergej Lavrov megtartotta a külügyminiszteri széket, Anatolij Szergyukov marad a védelmi miniszter, s Alekszej Kudrin is megőrizte a pénzügyi tárcát. Putyin személycserét hajtott végre a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) élén: a kormány mellett működő biztonsági tanács titkárává kinevezett Nyikolaj Patrusev helyett Alekszandr Bortnyikov irányítja majd az államrendőrséget. Az 51 éves új FSZB-főnök a régi iskolát képviseli: a szovjet titkosrendőrség, a KGB moszkvai egyetemén tanult, s egész pályafutását a szolgálatnál töltötte.

A miniszterelnök-helyettesek számának növelésével Putyin több legyet is üt egy csapásra. Helyettesei ugyanis leveszik a válláról a terhek jelentős részét, így a miniszterelnökséget 1999-ben már kipróbált politikusnak több ideje jut a stratégiai ügyekre. A kormánytagok emellett akár ügyeletes áldozati báránynak is alkalmasak lehetnek: ha valami nem a várakozásoknak megfelelően alakul, a kormányfő - aki elnökként már bizonyította, hogy mestere "a jó cár, rossz bürokrata" taktikának - leváltásokkal fenntarthatja népszerűségét.

További személycserék is várhatók moszkvai források szerint, ám a hűséges beosztottaknak nem nagyon kell aggódniuk jövőjükért. Putyin szinte csak azokat távolította el kárpótlás nélkül a vezető posztokról, akik fellázadtak ellene - többek között Mihail Kaszjanov egykori miniszterelnököt -, s első intézkedéseivel is bizonyította, nem lesz hálátlan a hozzá hű politikusokkal szemben. Csökkenti a nagyobb átalakítások esélyét az is, hogy Putyin és Medvegyev lényegében egy csapatot alkot.

Második oldal (Oldaltörés)

Medvegyev első kinevezései is szűk körű káderrotációra utalnak: Szergej Nariskin miniszterelnök-helyettes lett az elnöki adminisztráció vezetője, Vlagyimir Szurkov eddigi helyettes pedig első helyettessé vált. Medvegyev első elnöki beszédében megígérte a sikeresnek nevezett putyini politika folytatását, ám elődjénél jóval nagyobb hangsúlyt fektetett az emberi jogok tiszteletére, a civil társadalom erősítésére és a törvények betartására. Kijelentése, miszerint Oroszország változatlanul a jogi nihil állapotában leledzik, közvetett bírálatnak is tekinthető, Putyin ugyanis államfői tevékenységének kezdetén a törvény diktatúráját ígérte, ám mandátuma lejártával sem tudta valóban törvénytisztelővé tenni országa polgárait.

Medvegyev a külpolitikában is békülékenyebbnek mutatkozik. Legalábbis erre utal, hogy telefonon beszélt Gordon Brown brit miniszterelnökkel, s megállapodott, hogy júliusban - a nyolc ipari nagyhatalom találkozóján - kétoldalú megbeszélést is tartanak. A két ország viszonya az utóbbi két évben kimondottan fagyossá vált, miután Moszkva nem adta ki a 2006-ban Londonban megölt volt orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko feltételezett gyilkosait. Az orosz hatóságok folyamatosan zaklatják a British Council nevű brit kulturális intézetet, illetve az Oroszországban tevékenykedő brit vállalatokat. A britek pedig nem küldték vissza hazájába a gazdasági bűncselekményekkel vádolt Borisz Berezovszkijt, s kiutasítottak több, kémkedéssel vádolt orosz diplomatát.

Továbbra sem túl valószínű, hogy az orosz bel- és külpolitika gyökeres fordulatot venne. Első miniszterelnöki beszédében Putyin ugyanott folytatta, ahol távozó államfőként abbahagyta, és közölte, 2020-ra vezető gazdasági hatalommá teszi az országot, s néhány éven belül egy számjegyűre mérsékli a tavaly 12 százalékos inflációt. Azt is bejelentette, hogy kormánya augusztus végére elkészíti a további adócsökkentéseket - egyebek mellett a 18 százalékos áfa mérséklését - tartalmazó csomagot. Az üzleti élet szereplői és a lakosság által is támogatott intézkedés ismét alkalmas lesz a legfontosabb cél elérésére: Putyin támogatottságának növelésére.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Választási hadműveletek

Háború szélére sodródott a napokban a Kaukázus: Timur Jakobasvili grúz államminiszter szerint fegyveres harcok...

Sokszínű Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre

Sokszínű Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre

Drónnal támadták meg a világ legnagyobb olajfinomítóját

Drónnal támadták meg a világ legnagyobb olajfinomítóját

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Vancouverben nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek

Vancouverben nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

A nemzeti önbecsülés visszaállításában volt igazi szerepe a francia ellenállásnak, nem a németek ellen

A nemzeti önbecsülés visszaállításában volt igazi szerepe a francia ellenállásnak, nem a németek ellen