szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt Mihail Szimonov, a Szuhoj orosz repülőgépgyár főkonstruktőre; 82 éves korában hosszú betegség után érte a halál.

Szimonovot 1970-ben nevezték ki Pavel Szuhojnak, a tervező iroda főkonstruktőrének első helyettesévé, neve az orosz katonai repülőgépgyártás sikeres terveinek egész sorával fonódott össze.

Része volt a Szu-24 harcászati bombázó és a Szu-25 tervezésében, kipróbálásában, a legendás Szu-27 elfogó vadászgépet, amely a világ legjobbja lett kategóriájában, már önállóan tervezte. A Szu-27-est a szakértők különlegesen szépnek tartják, kiváló harci tulajdonságai mellett egyedülálló műrepülési kvalitásokkal is rendelkezik. Leghíresebb mutatványa a kobra: ekkor a gép a levegőben az orrával felfelé függőlegesen megáll. 

1983-ban kinevezték a Szuhoj repülőgépgyár vezetőjévé, a cég irányítása alatt világhírű lett, katonai és sportrepülőgépek egész családját tervezték meg. Mihail Szimonovot, a műszaki tudományok doktorát, számos akadémia tagját 1999-ben az Oroszországi Föderáció Hőse címmel tüntették ki. A Szovjetunió idején elnyerte a legmagasabb kitüntetéseket, egyebek között a Szu-26 és a Szu-27 tervezéséért kétszer is Állami Díjat kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk