szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

„Hé, beszélj románul!” – kiáltott rá román nyelven Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselőre kollégája, a román szociáldemokrata Ioan Enciu szerdán, az EP Állampolgári jogok, bel-és igazságügyi szakbizottságának ülésén. Sógortól az ülésvezető spanyol szocialista képviselő kért bocsánatot az incidens miatt.

A Krónika című kolozsvári és az Új Magyar Szó című bukaresti napilap pénteki híradása szerint a szakbizottság szerdai ülésen Ioan Enciu román szocialista képviselő mikrofon nélkül, de hangosan rákiáltott: "Bai, vorbeste romaneste!", azaz "Hé, beszélj románul!". A bizottsági ülést vezető elnök, Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista politikus elnézést kért Sógor Csabától, hozzátéve, hogy az EP-ben senkinek sem kell mentegetőznie nyelvhasználata miatt. Ebből ügyet csakis magyar–román vonatkozásban tapasztalt – fűzte hozzá.

Az erdélyi magyar képviselő a viszonválasz jogán – immár mikrofonnal – tisztázta a hallgatóság számára az ügyet. Ezen kívül írásos panasszal kíván Jerzy Buzek EP-házelnökhöz fordulni. "Megengedhetetlen, hogy a legmesszebbmenő nyelvi szabadságot biztosító európai intézményben súlyos ügyrendi vétségnek számító, etikátlan módon kísérelje meg valaki képviselőtársának elhallgattatását" – nyilatkozta Sógor Csaba az Új Magyar Szó és a Krónika híradása szerint.

A szakbizottság ülésén egyébként az Európai Unió soros elnökségi feladatait ellátó Magyarország szakminiszterei – Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter – számoltak be az elnökség tevékenységéről. A magyar miniszterek beszámolója szerint a kitűzött főbb célokat sikerült teljesíteni, és több igazságügyi kérdésben fontos eredményt elérni.

Sógor Csaba
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán