szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irakhoz hasonló "katasztrofális sikernek" bizonyulhat a külföldi katonai beavatkozással elősegített líbiai hatalmi váltás - vélekedtek legújabb helyzetértékelésükben az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport stratégiai elemzői.

A Barclays Capital szakértői szerint - akik heti globális nyersolajpiaci áttekintésükbe szőtték bele politikai elemzésüket a Kadhafi-rezsim bukása után előállt helyzetről - "még most sem tűnik megválaszoltnak" az a kérdés, hogy pontosan kik is a líbiai felkelők, és milyen végső célkitűzéseik vannak. A ház szerint az már látszik, hogy e célok egymással versengenek, sőt esetleg egymást kölcsönösen ki is zárják.

Ebben a helyzetben washingtoni és NATO-körökben ismét előkerült a "katasztrofális siker" kifejezés, amelyet először az iraki invázió után kialakult hatalmi űr következményeire használtak, és most ugyanilyen összefüggésben emlegetik Líbiával kapcsolatban - áll az elemzésben. A Barclays Capital szerint a felkelő erők vezetésének nincs egyértelműen körvonalazódó politikai szerkezete, sem olyan közös tényező, amely e vezetést összetartaná. A külföldi kormányok és a "derűlátóbb olajpiaci elemzők" szinte kizárólag a vezetés egy nyugatiasabb, liberálisnak tűnő frakciójára összpontosítják figyelmüket, ám ez nagyon hasonlít ahhoz, ami az iraki invázió előtt és közvetlenül utána történt.

Líbiában ugyanis e liberális csoporton túl más hangok és hangsúlyok is léteznek, olyanok, amelyek "már nem annyira igazodnak a külső érdekekhez": különböző törzsek, kelet-nyugati megosztottság, a régi rezsim "viszonylag kevéssé reformált elemei", emellett olyan keményvonalas csoportok is, amelyek sokkal erőteljesebbnek tűnnek, mint ahogy azt a külföldi hatalmak eddig "felismerték vagy elismerték" - áll a Barclays Capital londoni stratégiai elemzőinek új helyzetértékelésében.

A cég szerint Líbián belül több törésvonal mentén is jelentős feszültségek halmozódnak, azonban nincs semmiféle olyan hivatalos fegyveres erő, amely képes lenne fenntartani a rendet, és nincs jelen olyan külső erő sem, amely megkísérelhetné a "stabilitáshoz legalább hasonlító" helyzet megteremtését, amíg a belső intézményrendszer ki nem épül.

A londoni bankcsoport politikai stratégái szerint azonban a legfontosabb probléma az, hogy eddig nem került elő "egy Mandela-szerű figura" - a cég elemzői ezzel Nelson Mandelára, az apartheidrendszer bukása utáni első dél-afrikai elnökre utaltak -, és általában sincs senki, aki annyira erős, vagy olyan széles támogatottságú lenne, hogy felsorakoztathatná maga mögött az országot.

A "katasztrofális siker" kifejezés újbóli használatával a diplomaták annak a félelmüknek adnak kifejezést, hogy a kialakult politikai űrben elhúzódó hatalmi harcok kezdődhetnek. Ez nehézzé, ha nem éppen lehetetlenné tenné az ország kormányzását, ami jelentősen lassíthatja, sőt le is állíthatja a külföldi cégek tevékenységének újrakezdését, és így a tőkebeáramlást a líbiai olajiparba - áll a Barclays Capital elemzésében.

A cég szakértői közölték, hogy mindent egybevetve borúlátó módon ítélik meg a líbiai nemzetépítés várható ütemét, és ezért szerintük "kínlódással teli folyamat lesz" a líbiai nyersolajtermelés visszaállítása a korábbi szintre.

További híreink Líbiáról itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált