szerző:
MTI

Észak-Korea felelős a több tízezer dél-koreai gépet megbénító márciusi kibertámadásért, szöuli illetékesek szerint az előzetes vizsgálatok során megállapították, hogy a katonai felderítés áll a nagyszabású hackerakció mögött.

Cson Kil Szu, a dél-koreai internetbiztonsági hivatal illetékese közölte szerdán, hogy a nyomozás során hasonlóságot találtak a március 20-i kibertámadás és az észak-koreai hadsereg kémszolgálatának korábbi kalózakciói között. A támadás során használt 76 hackerkódban 18 olyan bitet találtak, amelyeket kizárólag észak-koreai online-támadásokban használtak a korábbi években. A nyomozók szerint legalább hat észak-koreai gépről érték el a dél-koreai szervereket több mint ezer internetes cím (úgynevezett IP-cím) felhasználásával 40 országban. Cson szerint az észak-koreai kémszolgálat feltehetően legalább nyolc hónapig készült erre támadásra, és rendkívül körültekintően tervezte meg az internetes kalózakciót. 

Márciusban 48 ezer dél-koreai számítógépet és szervert ért kibertámadás, nagyjából egyidejűleg összeomlottak a KBS-, az MBC, és az YTN-tévéállomás, valamint a Nonghyup és két másik bank szerverei. Több napig akadoztak a szolgáltatások a megtámadott bankokban, de a vizsgálat megállapította, hogy banki vagy személyes adatokat nem törtek fel. A tévéállomások dolgozói napokon át nem tudtak belépni a szerkesztőségi rendszerbe, de a műsorsugárzás ebben az időszakban is folytatódott. Kormányzati és katonai számítógépes rendszereket nem ért támadás.

Dél-koreai szakértők szerint most csak az előzetes vizsgálat eredményeit tették közzé, de valószínűtlen, hogy a végleges jelentés érdemben más lesz, mert a továbbiakban beszerzett bizonyítékok várhatóan erősíteni fogják a gyanút.

Szöul korábban többször tette felelőssé Phenjant az online támadásokért, így a négy évvel ezelőtti kiberakcióért is, amely több tucat észak-koreai honlap, köztük a dél-koreai elnöki hivatal internetes felületét bénította meg. Phenjant okolták a Nonghyup bank elleni két évvel ezelőtt támadásért, illetve a Junganga Ilbi című lap elleni tavalyi hackerakcióért. Észak-Korea viszont déli szomszédját és az Egyesült Államokat vádolta az internethez és a honlapokhoz való hozzáférés akadályoztatása miatt. 

Bármennyire is rossz Észak-Korea gazdasági helyzete, a phenjani vezetés az elmúlt években rengeteg pénzt költött tudományos és technológiai fejlesztésekre. A kiszivárgó információk szerint rengeteg anyagi és emberi erőforrást fektetett hackerhadseregének fejlesztésébe, ami a Észak-Koreából indított sikeres kibertámadások számán is meglátszik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb