szerző:
MTI/hvg.hu

Gál Kinga fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az EP hétfő esti strasbourgi plenáris vitájában az úgynevezett egyperces hozzászólások sorában foglalkozott Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének a Népszavában április 6-án megjelent interjújával.

A magyar EP-képviselő idézte Reding azon kijelentését, miszerint az uniós bizottság Magyarországgal kapcsolatos vizsgálódása során nem szabad megfeledkezni a jogállamiság olyan garanciáiról sem, mint amilyen például a kisebbségekhez tartozó személyek tiszteletben tartása.

"Furcsának találom ehhez képest, hogy amikor más tagállamok konkrét, dokumentált, kisebbségeket érintő jogsértései kapcsán fordulok a bizottsághoz, számon kérve az alapvető értékek érvényesülését, évek óta ugyanazt az elutasító, semmitmondó választ kapom: a kisebbségek védelme nemzeti hatáskörbe tartozik, nincsen rá uniós kompetencia" – mondta Gál Kinga.

A fideszes politikus szerint ez "vagy azt jelenti, hogy bizonyítottan kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság – ami, ugye, elfogadhatatlan –, vagy elmozdulás történt annak álláspontjában a kisebbségeket illetően".

Ez utóbbi esetben viszont Gál Kinga válaszokat várna "számos nemzeti kisebbséget ért jogsértésre, és legalább olyan szigort az érintett tagállamok irányában, mint amilyet most Magyarország esetében tanúsít a bizottság".

Nem folytat semmiféle háborút Magyarország ellen, csak ahhoz ragaszkodik, hogy a magyar jogrendszer feleljen meg az uniós jognak – jelentette ki Viviane Reding a Népszavának adott április 6-i interjúban, melyben cáfolta, hogy az uniónak ne lennének konkrét, tényszerű aggályai a magyarországi folyamatokkal kapcsolatban. Az EB alelnöke hangsúlyozta, EU-biztosként ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország jogrendszere teljes mértékben megfeleljen az uniós jognak, és ugyanezt várja el az összes tagállamtól, függetlenül attól, hogy éppen melyik párt van hatalmon.

Közölte: az EB részletes jogi elemzést készít arról, hogy jogszerűen módosították-e a közelmúltban már negyedszer a magyar alkotmányt. Rendkívül sajnálatos, hogy a magyar kormány nem teljesítette José Manuel Barroso bizottsági elnök kifejezett kérését, és nem várt az alkotmánymódosítással addig, amíg az EB elvégzi ezt az elemzést – mondta az interjúban Viviane Reding.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A legangolabb város Anglián kívül: miért éppen Christchurch?

A legangolabb város Anglián kívül: miért éppen Christchurch?

Alaposan átalakul a közlekedés Budapesten – így pótolják délen a 3-as metrót

Alaposan átalakul a közlekedés Budapesten – így pótolják délen a 3-as metrót

Véget ért az elnöki palota blokádja Belgrádban

Véget ért az elnöki palota blokádja Belgrádban

Letiltja Michael Jackson dalait a brit X-Faktor

Letiltja Michael Jackson dalait a brit X-Faktor

Kigyulladt a híres párizsi templom

Kigyulladt a híres párizsi templom

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége