szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatalmas birtok, márványburkolatú szobabelső, golfpálya és magánállatkert: több ezer ukrán ment a hétvégén megnézni Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök Kijev melletti Mezsihirja nevű rezidenciáját, ahol tátva maradt a szájuk.

Elnöksége elején, 2010-ben Janukovics egy kis házat vásárolt itt. Később a helyi sajtó szerint az egész birtokra rátette a kezét. Csak Janukovics családtagjai és néhány kiválasztott látogathatták a titkos helyet, ahol helyiek szerint a biztonságiakkal és a személyzettel együtt időnként akár háromezren is dolgoztak, amikor Janukovics fontosabb társasági eseményre készült. Újságírók is hiába próbáltak meg behatolni a birtokra; Tetyana Csornovilnak egyszer sikerült, majd hónapokkal később az utcán ismeretlenek súlyosan bántalmazták.

"Ez egy zsarnok emlékműve, amit meg akarunk mutatni a népnek" - mondta Eduard Leonov, a szélsőjobboldali Szabadság párt parlamenti képviselője. "Valósággal sokk ért" - mondta Natalja Rudenko nyugdíjas katonanő, a gondosan nyírt, nyulakat és szarvasokat ábrázoló szobrokkal díszített gyepet csodálva a korrupció jelképének tekintett, fél Monaco területű Mezsihirja birtokon.

Viktor Janukovicsot szombat délelőtt menesztette de facto a parlament, és az ideiglenes elnöki hatáskörökkel megbízott Olekszandr Turcsinov házelnök szerint szűkebb pátriájában, Donyeck megyében bujkál. "Hogy lehet, hogy ilyenje van valakinek egy ilyen szegény országban. Egy ilyen ember biztosan elmebeteg'" - vélte Rudenko asszony. "Ezt mindenkinek látnia kell. Állítsák bíróság elé!" - tette hozzá.

A nyugalmazott katonanő nem az egyetlen volt, akit érdekelt az ukrán elit életmódja: a kíváncsiak tömege miatt hatalmas dugó alakult ki, és végeláthatatlan sor kígyózott a 140 hektáros birtok impozáns kovácsoltvas kapuja előtt. "Nyugodjanak meg, mindenki befér, van itt hely mindenkinek" - kiáltotta egy oszlopon ülő ellenzéki aktivista hangosbeszélőjén. A látogatókat figyelmeztették: aknák lehetnek a gyepen, illetve provokátorok jöhetnek kárt tenni az épületben.

A birtokot néhány órával korábban még a kormányőrség elitegységei védték, az elnök távozása óta pedig az ellenzéki önvédelmi erők. Ők járőröznek és óvják az épületeket a fosztogatástól. A látogatókat már a bejáratnál tábla figyelmezteti a "jó magaviseletre": "Látogatók, ne rongálják meg a rabló arroganciájának bizonyítékait!" A barokk palotára emlékeztető központi épületben mindent márvány borít, aranyozott ikonok, régi páncélok a termekben. Mindez egy olyan országban, ahol az átlagbér nem éri el az 500 dollárt (113 500 forint).

A sietős távozásra a padlón heverő kartondobozok utalnak. A 63 éves politikus, aki három hónapja tartó zavargások után menekült el, rendszerint a biztonsági őrök védte magas falak mögötti luxusrezidencián töltötte a hétvégéit. A látogatók szerint a birtok inkább egy biztonságmániás közel-keleti sejk megvalósult álmaira emlékeztetett, mintsem egy Kelet-Ukrajnában növekedett, a hatalomba kanyargós úton jutott bárdolatlan férfi otthonára. Az Ausztráliából és Afrikából hozatott struccok egy újgazdagnak a státusszimbólumok iránti gyengeségéről árulkodnak.

A félig szórakozó, félig dühös látogatók közül néhányan a görög szobrok másolatai előtt pózoltak, mások a fácántelepet fényképezték mobiltelefonokkal, ahol Szumátráról és Mongóliából hozott madarak is láthatók. Több kilométert is gyalogoltak, hogy megnézzék a helikopter-leszállót, az istállókat, sőt egy garázst, amelyben szovjet harci járművek múzeuma látható.

"Mama, hol vannak az arany vécék?" - kérdezte egy ötéves kisfiú, amikor belépett az Erzsébet-kori vitorlás másában berendezett bálterembe. "Én is ilyen kalózhajót akarok!" - tette hozzá. "Nyugalom, ez már a miénk" - válaszolta az édesanyja. Egyes látogatók emlékébe élesen bevésődtek a kijevi összecsapások, amelyek során több tucatnyian haltak meg a héten Kijevben és a belváros valóságos háborús övezetté változott.

"Ez megerősíti bennem a benyomást, hogy megérte" - jegyezte meg egy lembergi lakos (Lviv), Bohdan Pancsisin. "Azt hiszem, ha az a száz ember, aki meghalt, ezt láthatta volna, szintén így gondolná" - tette hozzá a kereskedő. A látottaktól megdöbbenve a látogatók csak találgatták, mekkora lehet a megbuktatott elnök vagyona.

"Ez a ház, ez a kert, ez a luxus…" - ismételgette Viktor Kovalcsuk szerelő. "Kórházat, árvaházat kellene berendezni benne, vagy valami mást a tüntetések sebesültjei számára" - javasolta. "Bármi történjen is, ezt vissza kell adni a népnek. A mi pénzünkön vették, visszajár nekünk!"

A parlament vasárnap visszahelyezte állami tulajdonba a Mezsihirja rezidenciát. A terület hivatalosan eddig a kormány tulajdonában állt, Janukovics "bérelte" a kabinettől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni