szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyi lakosok az első csapások után éppen egy asszony és két gyerek holttestét vonszolták ki egy házból, amikor visszatértek a gépek, és újból lesújtottak a tömegre, megölve további kilenc embert.

Legalább huszonhatan, köztük 18 gyerek vesztette életét aktivisták szerint a szíriai hadsereg légicsapásaiban az ország középső területein hétfőn, két nappal az után, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban követelte a válogatás nélküli tüzérségi és légitámadások beszüntetését.

Két nő és tíz gyerek is volt Damaszkusz egyik keleti peremvárosában végrehajtott támadások halottai között. Egy szemtanú arról számolt be, hogy a települést két repülőgép támadta egyidejűleg. A helyi lakosok az első csapások után éppen egy asszony és két gyerek holttestét vonszolták ki egy házból, amikor visszatértek a gépek, és újból lesújtottak a tömegre, megölve további kilenc embert.

Ezt követően a Damaszkusz közelében fekvő állásokból kilőtt tüzérségi lövedékek csapódtak be a város területén. Az összehangolt támadásban ötven ember megsebesült. Ellenzéki aktivisták olyan fényképeket tettek közzé, amelyeken férfiak holttestei láthatók egy tábori kórházban, a Reuters brit hírügynökség azonban nem tudta igazolni a felvételek hitelességét. 

A Homsz tartománybeli, többségében szunniták lakta al-Hoszn faluban is légitámadásokat hajtottak végre a kormányerők, ott a Szíriai Forradalom Általános Bizottsága nevű ellenzéki szervezet tájékoztatása szerint hatan vesztették életüket. A szintén Homszban fekvő Talbisze városban négy gyerek esett áldozatául a légierő csapásainak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) londoni székhelyű civil szervezet szerint a nap folyamán hordóbombák csapódtak be Aleppóban is, a bombázás következtében négy gyerek halt meg.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 140 ezret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!