szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Műanyag kerítést húztak a francia Alpokban található Échelle-hágóhoz az Indentitárius Nemzedék (GI) francia szélsőjobboldali szervezet aktivistái, köztük magyarok.

Ez a hágó "az illegális bevándorlók stratégiai átkelő pontja" – mondta Romain Espino, a GI egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek, egyben bírálva "a hatóságok gyávaságát". "Egy kis akarattal ellenőrizni lehetne a bevándorlást és a határokat" – magyarázta.

Ezt demonstrálandó másztak fel az aktivisták a francia-olasz határon lévő hágóba szombat reggel. Azt akarják elérni, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphessen Franciaország területére.

Az AFP úgy tudja, hogy a többségében franciákból álló csoportban magyarok, olaszok, dánok, osztrákok, angolok és németek is vannak. Az aktivisták 9 óra után indultak a hágóhoz hótalpakon, és építkezéseken használt műanyag rácsokkal "jelképes határt" húztak fel a hágóban. Ott is akarják tölteni az éjszakát.

"Meg kell magyarázni az esetleges bevándorlóknak, hogy az az embertelenség, ha elhitetik a Földközi-tengeren vagy a behavazott Alpokon átkelő emberekkel, hogy ezek az útvonalak egyáltalán nem veszélyesek. Ez nem igaz – jelentette ki Espino. – Nem fogják megtalálni Eldorádót, ez erkölcstelen. Ennek a franciák fizetik meg az árát."

Az 1762 méter magasan fekvő Échelle-hágó hat kilométerre van az olasz határtól. Egy éve Hautes-Alpes megyébe egyre több fiatal érkezik, főként Guineából és Elefántcsontpartról. A francia hatóságok szerint 315 illegális bevándorlót toloncoltak vissza Olaszországba 2016-ban, 2017-ben pedig 1900-at.

A francia-olasz határ teljes hosszán továbbra is erős a migrációs nyomás – közölte péntek este a francia belügyminiszter, emlékeztetve, hogy 50 ezer kérelmet utasítottak vissza 2017-ben. "Úgy döntöttünk, hogy fél évre megújítjuk a határellenőrzést" – közölte Gérard Collomb a menedékjogi és bevándorlási törvénytervezet parlamenti vitájában. A vitatott törvénytervezetet a jobboldal túl elnézőnek, a baloldal pedig embertelennek tartja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Legalább 13 halottja van egy kaliforniai horrorbalesetnek

Legalább 13 halottja van egy kaliforniai horrorbalesetnek

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus