szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pozsonyi kabinet vasárnap délelőtt jóváhagyta a kormányprogramot. A dokumentumba bekerült a kettős állampolgársági törvény enyhítése, de külön fejezet foglalkozik a kisebbségekkel is.

„Elkötelezzük magunkat, hogy a kormányzásunk alatt igazat fogunk mondani és becsületesen fogunk cselekedni. A köz- és az államvagyonnal felelősen gazdálkodunk, valamint nem tűrünk semmilyen korrupciót” – olvasta fel Igor Matovič (OĽaNO) szlovák miniszterelnök a kormányprogram előszavát. A miniszterelnök a jól működő egészségügyet alapnak, a minőségi oktatást pedig célnak nevezte, de a környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozta – írta az ujszo.com.

Matovič elmondta, meg szeretnék változtatni a kettős állampolgárságot tiltó törvényt. „Úgy döntöttünk, azon embereknek, akik hosszútávon egy másik országban élnek, lehetővé tesszük, hogy felvegyék ezen másik ország állampolgárságát, anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot” – mondta a miniszterelnök.

©
A kormányprogram önálló fejezetben foglalkozik a kisebbségekkel is. Ennek elején leszögezik, nem fogják korlátozni az eddig megszerzett kisebbségi jogokat és olyan körülményeket szeretnének teremteni, amelyek mellett a nemzetiségek megőrizhetik a nyelvüket és kultúrájukat. A kabinet ugyancsak elkötelezi magát, hogy nem tesznek olyan lépéseket, amelyek a kisebbségek asszimilációját céloznák, vagy ezt támogatnák.

A dokumentumban két konkrét intézkedést is megfogalmaznak. Az első, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadása, amely az asszimiláció lassítását és a kisebbségi jogok gyakorlásának lehetőségét biztosítaná. Ugyancsak fontolóra veszik a Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalának létrehozását, amelynek az lenne a célja, hogy a kisebbségek ezen az intézményen keresztül kapcsolódjanak be az őket érintő közügyekbe. Ebbe az intézménybe beolvasztanák a kisebbségi kormánybiztos hivatalát, de a kormány Emberi Jogi, Nemzeti Kisebbségi és Nemek Közötti Egyenlőség Tanácsát is. A hivatal feladata lenne a kisebbségi jogok betartásának felügyelete, valamint olyan közép- és hosszútávú intézkedések kidolgozása, amelyek a kisebbségi jogok támogatását, bővítését szolgálnák. Az intézmény a kisebbségek helyzetéről jelentéseket is készítene.

Az MKP és az Összefogás még a kormányprogram nyilvánosságra hozása előtt megfogalmazta azokat a javaslatokat, amelyeket a dokumentumban szeretnének viszontlátni. A két csomagban sok az átfedés, így például mindkét párt szeretné, ha az átfogó kisebbségi törvény meghozása, a közmédia magyar műsoridejének bővítése, a területi közigazgatási rendszer felülvizsgálata és a déli autópályák, gyorsforgalmi utak további fejlesztése bekerülne a dokumentumba. A dokumentumban meg is jelenik a kisebbségi törvény témája. Az MKP ezen kívül az önkormányzati és oktatásügyi autonómia megerősítését, az Összefogás pedig a vizuális kétnyelvűség elősegítését és a regionális hivatalos magyar nyelv bevezetését látná szívesen a kormányprogramban. Mindkét párt további javaslatokat is megfogalmazott – olvasható az ujszo.com portálon.

A szakmai szervezetek korábban azt hiányolják, hogy a kormányprogram kialakításának folyamatában nem vehettek részt. A munkavállalók, a munkaadók és az önkormányzatok érdekképviseleti szervezetei közös nyílt levélben kérték az Érdekegyeztető Tanács mielőbbi összehívását Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi minisztertől. A szervezeteket nyugtalanítja, hogy a kormányprogram elfogadása előtt nem egyeztettek a munkavállalók, a munkaadók és az állam képviselői.

Az ország öt legbefolyásosabb földművelésügyi szervezetét tömörítő Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa (RPPS) ugyancsak nyílt levélben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy kihagyták őket a kormányprogram megalkotásából. A szervezet képviselői hangsúlyozták, annak ellenére maradtak ki az egyeztetésből, hogy a mezőgazdasági minisztérium korábban azt jelezte, be akarja őket vonni a dokumentum kialakításába.

Vladimír Machalík, a mezőgazdasági minisztérium szóvivője az RPPS által megfogalmazott bírálatra reagálva úgy nyilatkozott, a kormányprogram a négy kormányzó párt programjának közös pontjaiból alakult ki. Kiemelte, a választópolgárok döntöttek arról, mely pártok programját támogatják szavazatukkal. Machalík hozzátette, az egyes pártok a saját programjuk kialakítása során már egyeztettek a mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetekkel.

Az Alkotmány értelmében a kormánynak a parlamenthez kell bizalomért folyamodnia, be kell mutatnia a törvényhozás előtt a programját. Az alaptörvény szerint erre a kabinet március 21-i kinevezését követően 30 napon belül sor kell kerüljön, így a határidő utolsó napjára, hétfő 13 órára összehívott parlamenti ülésen valósul meg a bizalmi szavazás. A törvényhozás várhatóan bizalmat szavaz majd a kabinetnek, hiszen az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí alkotta koalíciónak a 150-ből 95 képviselője van, ami alkotmányozó többséget jelent – írta az ujszo.com.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél