szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három szintű nyomozás zajlik a balesettel kapcsolatban, az USA szerint támadás miatt következett be a detonáció.

A libanoni hatóságok nem zárják ki, hogy külső beavatkozás okozta a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanást, de a baleset és a hanyagság lehetőségét is vizsgálják - közölte Michel Aun libanoni elnök pénteken.

Az államfő elmondta, hogy jelenleg három szinten zajlik a nyomozás: vizsgálják, hogyan került a raktárba a robbanóanyag és azt milyen körülmények között tárolták, a hanyagság és baleset jelei után is kutatnak, harmadrészt megnézik azt is, történt-e külső beavatkozás. Az Egyesült Államok korábban nem zárta ki, hogy támadás miatt robbant be a kikötő egyik raktárában tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát, Izrael pedig - amely több háborút vívott Libanonnal - szinte azonnal jelezte, hogy nincs köze a történtekhez. Az üggyel kapcsolatban eddig 16 embert vettek őrizetbe.

Pénteken 154-re nőtt a robbanás miatt elhunytak száma, a mintegy ötezer sérült ötöde kórházi ellátásra szorul, 120 ember van válságos állapotban van.

Az ENSZ szakosított szervezetei próbálnak segítséget nyújtani a robbanás áldozatainak, és a katasztrófa által még nehezebb helyzetbe került, amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi és élelmiszerellátási rendszernek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a robbanás következtében mintegy 500 ággyal szűkült a libanoni kórházak kapacitása, és megsemmisült több ezer védőfelszerelés, melyet a koronavírus-járvány megfékezésére használtak volna. Ennek pótlását segélyekből igyekszenek megoldani.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF arról tájékoztatott, hogy a robbanás károkat okozott mintegy 120 iskolában, amelyekben összesen 55 ezer gyerek tanult. Emellett mintegy 80 ezer gyerek otthona semmisült meg, és sok háztartásban korlátozott a víz- és az áramszolgáltatás. Az ENSZ Világélelmezési Programja liszttel és gabonával támogatja Libanont az élelmiszerhiány elkerülése érdekében, mivel a robbanásban a közel-keleti ország központi gabonatárolója is megsemmisült.

Bejrútban kedd délután két robbanás is történt, a detonációban egyébként a magyar nagykövetség épülete is megsérült. Azóta sorra kerülnek elő videók a katasztrófáról. Egy olyan felvételt is publikáltak, amelyen egy nő éppen szült, amikor bekövetkezik a robbanás, és előkerült egy videó egy menyasszonyról, aki éppen a robbanás idején forgatta esküvői kisfilmjét. A mentőalakulatok továbbra is túlélők után kutatnak a libanoni fővárosban, pénteken publikálták azt a felvételt, amelyen egy kislányt húznak ki a romok alól Bejrútban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Észak-Koreába akart szökni a lelőtt dél-koreai tisztviselő

Észak-Koreába akart szökni a lelőtt dél-koreai tisztviselő

Rengeteg taxis tűnt el a fővárosi utakról

Rengeteg taxis tűnt el a fővárosi utakról