Világ

Miért nem hasonlít a csecsenek helyzete a palesztinokéhoz?

Arafat és Maszhadov, függetlenségi harc terrorista módszerekkel, az iszlám a nyugati típusú nemzetállam ellen:  a moszkvai túszdrámát elemző világsajtó és a benne megszólalók gyakran ejtenek el megjegyzéseket, amelyek a csecsen-orosz konfliktust a palesztin-izraeli háborúval állítják párhuzamba. E felületes megközelítés és a mögötte húzódó előítélethalmaz legalább három, jól körvonalazható téveszmére épül.

Világ

Szerbia: egy rosszkor jött leleplezés

Egy sikertelen elnökválasztás, egy hónapok óta működésképtelen parlament és egy még meg sem alakult államszövetség tagjai közti vita blokkolja Szerbia politikai életét, s nem segíti a problémák megoldását az Irakkal való katonai együttműködés nyilvánosságra kerülése sem. Szerbia lassan ismét ideális terepe lesz a zavarosban halászóknak.

Világ

Szaddám nagyon nyert, de nem döntött rekordot

Százszázalékos részvétel mellett százszázalékos támogatással újabb hét évre megerősítették államelnöki tisztségében Szaddám Huszeint a keddi iraki népszavazáson. Nem rossz, de Charles D. B. King libériai elnök 1927-es újraválasztásához képest az eredmény szerénynek mondható: a minden idők legkorruptabb voksolásaként számon tartott elnökválasztáson King 234 000 szavazattal nyert - azaz mintegy 15 és félszer akkora többséggel, mint ahányan összesen részt vettek a választáson.

Hárs Géza Világ

Bűn és bűnhődés: egy terroristanő négy élete

Huszonöt éve, október 17-én ért véres véget Németország legsúlyosabb és egyben legkülönösebb túszdrámája. A Német Gyáriparosok Szövetsége elrabolt elnökének kivégzésével, egy eltérített repülőgép visszafoglalásával, valamint Európa három legrettegettebb terroristájának, a RAF (Vörös Hadsereg Frakció) vezetőinek rejtélyes halálával végződő napról sokat írtak már, s még annál is többet rejtenek a német titkosrendőrség zárolt aktái. Egy mellékszereplő sorsa azonban kevesebb figyelmet kapott. Silke Maier-Witt, az egykori gerillanő bujkáló menekült lett az NDK-ban, majd békecsináló Koszovóban.

Világ

Két év egy kínai átnevelő táborban

1999-ben Kína betiltotta a tyigong nevű légzőgyakorlatokon alapuló Falun Gong mozgalmat, követőire, mint a társadalmi rend megbontóira pedig 3-7 évnyi börtönbüntetést, átnevelő-munkatábort tett kiszabhatóvá. Az átnevelőtáborok pedig, ahol az Egyesült Államok külügyminisztériumának az egyes országok vallásszabadságának helyzetéről szóló ezévi jelentése szerint többen meghaltak, a jelek szerint hatékonyan működnek: van, aki - nyilatkozata szerint - szereti is fogvatartóit.

Világ

Hidegvérrel

A washingtoni orvlövész nem illik a sorozatgyilkosok eddig ismert típusainak egyikébe sem. Feltételezhető, hogy nem rasszista indulatból, vagy frusztrált dühében öl. Ámokfutása végén nem fordítja maga ellen a fegyverét. Higgadtan, egyetlen lövéssel, távolból teríti le találomra kiszemelt áldozatait, nyom nélkül tűnik el és kiszámíthatatlanul csap le újra. Nem vesztes, aki elborult aggyal tölti ki gyűlöletét áldozatain, hanem játékos, aki élet és halál ura akar lenni. Rossz paródia, de a halottakon és az őket gyászolókon ez nem segít.

Világ

Szerbiai elnökválasztás: nem biztos, hogy lesz eredmény

Néhány nappal a szerbiai elnökválasztás második fordulója előtt csak annyi egyértelmű, ki az a két jelölt, aki megmérkőzhet a posztért. Az, hogy a vasárnapi szavazás után új elnöke lesz Szerbiának, már régen nem biztos.

Világ

Jugoszlávia-szindróma Irakban

A New York Times újságírója Bagdadból két pontban próbálta meg összefoglalni, mire számíthatnak az amerikai csapatok, ha bevonulnának az iraki fővárosba. Az északi Mosultól a déli Basráig kérdezgette az embereket - számol be Nicholas D. Kristof - s kiderült: 1., Szaddámban nem bíznak, többnyire gyűlölik és szeretnék ha távozna. 2., Szaddámnál is kevésbé hisznek az Egyesült Államok kormányának és nem azonosulnak Amerika céljaival. Kristof cikkéből úgy tűnik, Bagdad megtámadása hasonló hatást váltana ki a bagdadiakból, mint Belgrádé az ottaniakból.

Világ

Az NDK leggyűlöltebb asszonya hisz a kommunizmusban

Egy német újságírónak néhány mondat erejéig sikerült szóra bírnia chilei otthonában Margot Honeckert, Erich Honecker egykori NDK-vezető feleségét. A rövid beszélgetésekből sok újat nem tudnak meg a német televíziónézők, de az ország leggyűlöltebb asszonyaként számon tartott Margot újbóli megjelenése - október 9-én este a közszolgálati ARD műsorán - így is sokkoló lesz sok ember számára.

Világ

A képviselő neve péntektől Mr. Tőkehal

Austin Mitchell, a brit Munkáspárt parlamenti frakciójának tagja megváltoztatta vezetéknevét. Október 4-től, a nagy-britanniai National Seafood Week (Tengeri Ételek Nemzeti Hete) kezdetétől neve hivatalosan Austin Haddock, vagyis Tőkehal Austin.

Világ

A volt New York-i polgármester akar bin Laden hóhéra lenni

Rudolph Giuliani (New York egykori polgármestere, a tavaly szeptemberi terrortámadás óta az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb személyisége) a napokban megjelenő könyvében leírja: a városa elleni csapás után azt kérte Bush elnöktől, hogy - ha a merénylet megszervezésével vádolt terroristavezért élve elfogják - személyesen végezhesse ki Oszama bin Ladent.

Világ

Akar elnökjelölt lenni? Győzzön valóságshow-ban!

Vasárnap kezdődött Argentínában A nép jelöltje címmel az a tévés vetélkedősorozat, amelynek győztesét a tévétársaság által gründolt párt színeiben fogják indítani a jövő évi törvényhozási választásokon. Rupert Murdoch médiavállalata már tervezi az Egyesült Államok-beli változatot, amelynek kifutását 2004-re, az elnökválasztás évére időzítenék, és a producerek szerint az amerikai demokrácia tesztje lehet, mivel a győztes eséllyel indulhat majd az elnöki székért.

Világ

Rémhírterjesztés a háború küszöbén

Aki látta Barry Levinson Amikor a farok csóválja című filmjét, valószínűleg soha nem nézi, hallgatja, olvassa többé úgy a híreket, mint azelőtt tette, mert nem lehet biztos benne: koholmányt vagy valódi hírt kap. Irak megtámadása előtt órákkal, napokkal, hetekkel egyre több tudósítás lát napvilágot a bagdadi vezetésről, Szaddám Huszeinről és arról, mit tett vagy fog tenni az iraki diktátor. E hírek közül több is helyet kaphatott volna Levinson szatírájában a manipuláció mesterfogásairól.

Világ

Szépségkirálynők a halálra ítélt Amina Lawal mellett

A november végére Nigériába tervezett Miss World verseny bojkottálásával fenyegetnek afrikai szépségkirálynők, a belga és francia versenyző pedig visszalépett. Így próbálnak nyomást gyakorolni a nigériai kormányra, hogy akadályozza meg a 30 éves Amina Lawal megkövezéséses kivégzését, amelyet egy iszlám bíróság rendelt el, mert az elvált asszony házassági kötelék nélkül szülte meg gyermekét.

Világ

Szerbia: az elnökjelölt színésznek nem kellenek a kínaiak

Esélyeiről, vetélytársairól és az ország állapotáról kérdezte a belgrádi Nedeljni telegraf című hetilap Velimir Bata Zsivojinovics színészt, a szerbiai elnökválasztás szocialista elnökjelöltjét. A partizánfilmjeivel hallatlan népszerűségre szert tett művész a közvéleménykutatók szerint esélytelen, ő azonban biztos a győzelemben, s felhívja a figyelmet: Ronald Reagan is jó elnök volt, pedig tehetségtelenebb nála.

Világ

Űrfa kerestetik

Közel 500 darab olyan fa él immáron 26 éve a Földön, amely kiskorában a Holdon járt. 1971-ben az Apollo 14 űrhajó egyik asztronautája személyes tárgyai között több száz magot is felvitt az űrbe; a magokat visszaérkezésük után néhány évvel ültették el. Az űrfák életútját azonban senki nem kísérte figyelemmel, egy NASA-alkalmazott azonban elhatározta, megkeresi és nyilvántartásba veszi az összeset.

Világ

Újvidéki szembenézés a balkáni háború képeivel

Viharos körülmények között nyílt meg a Vajdaság fővárosában  Ron Haviv amerikai fotóriporter kiállítása. A Vér és Méz című tárlat a horvátországi, boszniai és koszovói háború történetét beszéli el. Szerbiában azonban sokan nem fogadják el, hogy mindaz, amit látnak, megtörtént.

Világ

Al-Kaida-vezetők a tavalyi terrortámadás titkairól

Az al-Kaida a World Trade Center és a Pentagon helyett eredetileg nukleáris létesítményekre küldte volna az öngyilkos merénylők által eltérített repülőgépeket, ám a támadás kiagyalói attól tartottak, így az ő kezükből is kicsúszhatna az események irányítása, ezért végül más célpontokat jelöltek ki. Ez az al-Dzsazíra nevű televízióállomás riportere által Oszama bin Laden két közeli emberével készített interjúból derül ki, amelyet az évforduló másnapján tesz közzé az arab állomás - írja a BBC.

Világ

Koszovóba nem könnyű a hazaút

Főleg Koszovóból érkezett, a szerbekkel együtt kollektív bűnösnek kikiáltott, fedél nélküli romák éjszakáztak kedden Belgrád központjában, megfelelő életkörülményeket és szálláshelyet követelve. A szülőföldjük után szerbiai lakhelyükről is elűzött roma családok ügyével párhuzamosan Jugoszláviában újra napirendre került a koszovói menekültek hazatelepülése; sajtóértesülések szerint szeptember 21-én több mint százezer menekült kísérel meg visszatérni a dél-szerbiai tartományba. Az akció akár újabb tragédiába is torkollhat.

Világ

Harminc éve gyilkolt a Fekete Szeptember

Az  olimpiák történetének legkegyetlenebb merénylete harminc éve, 1972. szeptember 5-én történt Münchenben. A Fekete Szeptember nevű arab terrorista csoport tizenegy izraeli sportolót mészárolt le.

A kormány szigorítása után majdnem a felére csökkent a magántanulók száma

A kormány szigorítása után majdnem a felére csökkent a magántanulók száma

Van-e csodafegyvere az ellenzéknek 2022-re? – Tóka Gábor vitaindító elemzése

Van-e csodafegyvere az ellenzéknek 2022-re? – Tóka Gábor vitaindító elemzése

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

FT: Újra padlót foghatnak az EU gazdaságai, W-alakú kilábalás jöhet

FT: Újra padlót foghatnak az EU gazdaságai, W-alakú kilábalás jöhet

SZFE-vezetőség: „Akik engedély nélkül tartózkodnak az SZFE-n, vállalniuk kell annak minden következményét”

SZFE-vezetőség: „Akik engedély nélkül tartózkodnak az SZFE-n, vállalniuk kell annak minden következményét”

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Koronavírus-tortát kapott Varga Mihály

Koronavírus-tortát kapott Varga Mihály

A címlapról ajánljuk