Világ

Orosz nem a csecsenföldi nemzetközi törvényszékre

A Kreml szerint jogilag abszurd, politikai szempontból pedig káros az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének csütörtöki határozata a csecsenföldi nemzetközi törvényszék létrehozásáról. Az ET-hez delegált orosz parlamenti küldöttség vezetője még tegnap bejelentette, hogy Oroszország nem hajlandó alávetni magát egy ilyen döntésnek.

Világ

Fülöp-szigetek: újabb támadás három mecset ellen

Három mecset ellen intéztek támadást csütörtökre virradó éjjel a dél-Fülöp-szigeteki Davaóban, egy nappal azután, hogy a város kikötőjében 15 ember halálát és 44 sebesülését okozó pokolgépes merényletet követtek el feltehetően egy iszlám szakadár csoport terroristái. Az autóval érkező, álarcos támadók gránátot hajítottak és rálőttek a mecsetekre a város muzulmán negyedében, illetve központjában; 14 embert sebesítettek meg.

Világ

Lelőttek egy amerikai helikoptert és egy vadászbombázót

Csütörtökre virradóra Kerbela közelében az iraki erők lelőtték az amerikai hadsereg egyik F/A-18 Hornet vadászbombázóját és egy Black Hawk típusú helikopterét. Amerikai gépek hajnalban Bagdad belvárosára és peremvidékére mértek légicsapást, miközben az amerikai szárazföldi egységek 25-30 kilométerre közelítették meg az iraki fővárost. Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Irakban, miután a bagdadi hatóságok megtiltották a munkavégzést két tudósítójának.

Világ

A szövetséges csapatok egy napon belül bekeríthetik Bagdadot

A BBC hírtelevízió szerint a szövetséges csapatok 24 órán belül a légierő által szinte folyamatosan bombázott Bagdad elővárosaiba érhetnek. Vincent Brooks dandártábornok szerint az amerikai csapatok néhol már átlépték az úgynevezett vörös vonalat is, amelyről feltételezik, hogy mögötte iraki vegyi fegyverek bevetése is elképzelhető. Iraki részről "illúziónak" minősítették az amerikai előrenyomulást. Közben az al-Dzsazíra arab televízióállomás szerdán képeket mutatott be egy légitámadás során találatot kapott szülőotthonról. Tony Blair brit kormányfő szerint nincs szükség újabb brit alakulatok Irakba küldésére.

Világ

Bosznia: lemondott a kollektív elnökség szerb elnöke

Benyújtotta lemondását szerdán Mirko Sarovics, Bosznia-Hercegovina Köztársaság háromtagú államelnökségének szerb elnöke - jelentette be Dragan Kalinics, a boszniai szerb parlament elnöke. Az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja nyilatkozatban üdvözölte Sarovics lemondását.

Világ

Török-amerikai közeledés Ankarában

Törökország szerdán ígéretet tett az amerikai külügyminiszternek arra, hogy "új erőfeszítéseket tesz a Washingtonnal való együttműködés szorosabbra fűzése érdekében". Colin Powell megszerezte Törökország logisztikai támogatását az Irak északi részén tartózkodó amerikai katonák ellátásához.

Világ

Szlovákia: a hivatalos vizsgálatok cáfolják a roma nők sterilizálását

A szlovák egészségügyi tárca vizsgálatának eredményeiről közzétett jelentés szerint "nem igazolódott be", hogy Szlovákiában akaratuk ellenére sterilizáltak volna roma asszonyokat. A botrány januárban robbant ki Szlovákiában, amikor két polgárjogi szervezet "népirtással és szegregációval" vádolt meg egyes kórházakat. Magyarországon tavaly novemberben a Fehérgyarmati Városi Bíróság utasította el annak a roma asszonynak a kártérítési kérelmét, aki szerint a város kórházában anélkül streilizálták őt, hogy tisztában lett volna a műtét következményeivel.

Világ

Atípusos tüdőgyulladás: a WHO Hongkong és Kuangtung elkerülését tanácsolja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívást tett közzé, amelyben Hongkong és a kínai Kuangtung tartomány elkerülését tanácsolta mindenkinek az atípusos tüdőgyulladás (SARS)-járvány miatt. Kínában további három halálos áldozatot követelt a betegség, Thaiföldön és Malajziában pedig újabb óvintézkedéseket hoztak a rejtélyes kór terjedésének megakadályozására.

Világ

Szerbia: letartóztatták a zimonyi klán két újabb tagját

Kedd este Belgrádban letartóztatták a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt "zimonyi klán" két további tagját. A gyilkosságért elsősorban felelősnek tekintett klán három vezetőjéből kettő korábban a lefogásukra érkezett rendőrökkel vívott tűzharcban meghalt, a harmadik - Milorad Lukovics, alvilági nevén Legija - még szökésben van.

Világ

Hét kisebb EU-tagország nem kíván uniós elnököt

Az Európai Unió hét kis tagországának vezetői kedden Luxemburgban megtartott értekezletükön az EU intézményrendszerének jelentős átalakítása ellen foglaltak állást. A kis tagállamok - félve a jelenlegi egyensúly megbomlásától - az EU konventjének az EU-elnöki poszt megteremtéséről szóló elképzelése ellen is tiltakoztak.

Világ

Bagdad közeli ostromára készül az amerikai-brit haderő

Az iraki Köztársasági Gárda egységeivel vívott néhány órás heves harcok után amerikai erők bekerítették az iraki fővárostól 110 kilométernyire délnyugatra fekvő Kerbelát, biztosítva a városból kivezető összes főútvonalat, és folytatták előrenyomulásukat északra. Amerikai tengerészgyalogosok Irak középső részén elfoglaltak egy kulcsfontosságú hidat a Tigris folyón és ellenőrzésük alá vonták a Kútot Bagdaddal összekötő főútvonalat is. A Katarban létesített amerikai parancsnokság szerint Bagdad ostroma 48 órán belül megkezdődik.

Világ

Irak: egy család tizenöt tagját ölte meg egy rakéta

Egy amerikai Apache harci helikopterről kilőtt rakéta a közép-iraki Hilla város közelében hétfő este megölte egy család tizenöt tagját. A család éppen egy kisteherautón utazott, a Násziríjában dúló heves harcok elől menekült biztonságosabbnak hitt körzetek felé.

Világ

Iraki rakéta csapódhatott a múlt héten a bagdadi piacra

Jack Straw brit külügyminiszter szerint egyre valószínűbb, hogy a bagdadi piactérre múlt szerdán becsapódott, több tucatnyi emberéletet kioltó rakéta nem szövetséges, hanem iraki fegyver volt. Az amerikai erők közben ádáz harcot vívnak egy Eufráteszen átívelő híd birtoklásáért az iraki fővárostól 80 kilométernyire, Kerbelától délnyugatra.

Világ

Irak: csapások Bagdadra, civilek halála Nedzsef közelében

Bagdadot hétfő éjszaka és kedden reggel több hullámban is légitámadás érte. Nedzsef városa közelében hét iraki gyermek és asszony vesztette életét hétfő este, amikor egy amerikai ellenőrző ponton a katonák tüzet nyitottak járművükre. George Bush amerikai elnök a Parti Őrség tengerészei előtt elhangzott beszédében kijelentette: a szövetséges csapatok napról napra közelebb kerülnek a győzelemhez.

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak

Bezártsággal és egyedülléttel küzdenek a járvány alatt a magyar diákok

Bezártsággal és egyedülléttel küzdenek a járvány alatt a magyar diákok

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

A címlapról ajánljuk