szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Duna–Tisza közén a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Többszörösére nőtt azoknak a folyóknak a száma Magyarországon, melyek az év egy szakaszában teljesen kiszáradnak – figyelmeztetett az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Lukács Balázs András hatévente számol be az Európai Uniónak arról, milyen vízügyi változások történtek Magyarországon. A szakember a Válasz Online-nak most elmondta: az eddigi tapasztaltok brutálisak.

Mint fogalmazott, már itthon is be kellett vezetni az "időszakos víztest" fogalmát, ami eddig csak a mediterrán vidékeken volt ismert. Az elnevezés annyit jelent, hogy az adott mederben csupán az év bizonyos időszakában van víz.

"A szikes tavak persze kiszáradtak az év egy szakaszában, de ez most tényleg új. Csak folyóvizekből mára 37 ilyen van az országban, miközben hat éve még egy sem volt” – mondta Lukács Balázs András.

Korábban magyar kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Duna–Tisza közén a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához. A Hajdú-Bihar megyében található Létai-ér kiszáradása pedig azt jelzi, hogy a homokvidéken rendkívül mélyre kerül a talajvíz, ha nincs csapadék.

A szakember kitért arra is, hogy a térségben összeadódnak a talajvíz szintjét befolyásoló negatív hatások, például a Tisza szabályozása. A vízhiánynak és a klímaváltozásnak pedig rengeteg negatív hatása van, amelyeket már az egész országban érezhetünk.

hvg.hu Zhvg

Van, ahova nem lenne szabad fákat ültetni

Közel sem csodaszer a faültetés: míg van, ahol a fák javítják a talaj vízellátottságát, máshol ellenkező hatást érnek el, és az elsivatagosodás veszélyét növelik. Ilyen Magyarországon a Duna-Tisza köze is. Továbbá vannak olyan fajok, amelyek többet árthatnak, mint használnak.

Csányi Nikolett - Dobos Emese Gazdaság

Van egy erőforrása Magyarországnak, amire inkább veszélyforrásként tekintünk, ahelyett, hogy használnánk

Egyre hevesebb hirtelen esőzések és az egész országot sújtó aszály: Magyarország is a bőrén érzi a klímaváltozást. A túl sok és a túl kevés víz is probléma, és ez nemcsak a mezőgazdaságot, de a lakosok mindennapjait is egyre súlyosabban érinti. A probléma kezelésére több hazai településen természetes vízmegtartó megoldásokat építenek ki, amelyek mintaként szolgálhatnak egész Európában.