szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg az olajipar leginkább a műanyagokban bízik, egy új tanulmány szerint ennek egyáltalán nincs alapja.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A múlt héten jelentette be több vezető olajcég is, hogy több száz milliárd eurót invesztálnak abba, hogy növeljék az olaj műanyagipari keresletét, hogy ezzel kompenzálják az elektromobilitás és a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatti kiesést. A műanyagipar csúcsát 2027-re datálják.

A Carbon Tracker (CT) nevű, klímavédelemmel és annak pénzügyi oldalával foglalkozó agytröszt frissen megjelent tanulmánya azonban ennek ellentmond: a fő állításuk, hogy az olajipar várakozásaival ellentétben nem lesz akkora kereslet a műanyagra az elkövetkezendő években, hogy az fenntartsa, vagy növelje az olaj iránti keresletet.

Kitértek arra is, hogy a BP és az IEA olajcégek is a petrokémiában látják az olajipar „megmentőjét” és 45-95 százalékban a műanyagra alapoznának.

A tanulmány egyik érdekessége, hogy míg több számítás is azt valószínűsítette, hogy a koronavírus-járvány miatt nő majd a műanyag iránti kereslet, a CT számításai szerint 4 százalékkal visszaeshet idén. Ez pedig a döntéshozóknak is nagyobb teret ad: Európa- és Kína-szerte egyre több szabályozás lát napvilágot, mind a termékek megtervezésére, mind a műanyagok helyettesítésére és az újrahasznosításra vonatkozólag.

Dobos Emese Zhvg

Felborítja a koronavírus az idei műanyagmentes júliust?

Műanyag palackok és nejlonzacskók helyett szájmaszkokat és latex kesztyűket mos partra idén a víz. Több üzletben és vendéglátó-helyiségben a fertőzésveszély miatt először nem engedték, hogy saját zsákba, dobozba vásároljunk. A koronavírus-járvány felforgatta azt, ahogy az egyszer használatos műanyagokra gondolunk. De búcsút mondtunk a csomagolás- és műanyagmentes életnek?

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!