szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Stanford kutatói arra figyelmeztettek, hogy a pusztító erdőtüzek következtében sokkal több ember életét okozhatta a tűz, mint ahogy a hivatalos adatok nyilvántartják.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Rendkívül súlyos erdőtüzek sújtják az Amerikai Egyesült Államok nyugati partját. A tüzekben 3,6 millió hektárnyi terület égett le, közel 7200 otthon vált a lángok martalékává és 26-an veszítették életüket.

A kaliforniai erdőtüzek megmutatják, mit jelent ránk nézve a klímaváltozás - galéria

Apokaliptikus képek érkeznek az amerikai erdőtűzről. Kaliforniából Oregonba és Washington államba is átterjedt a tűz, az oregoni kormányzó szerint ez lehet a legnagyobb kárt okozó természeti katasztrófa.

A Stanford egyetem kutatói egy új tanulmányban arra hívták fel a figyelmet, hogy a kaliforniai erdőtüzek füstje 1200 ember halálát okozhatták, ami az ötvenszerese a hivatalosan nyilvántartott áldozatoknak – írta a Business Insider.

Ezért főleg a füstben lévő káros részecskék felelősek, amelyek bekerülnek a tüdőbe és a véráramba, gyulladást okoznak és ez pedig jelentősen megnöveli például a szívroham és a sztrók kockázatát.

Továbbá arra is figyelmeztettek a tudósok, hogy az elemzésük során csak a 65 év feletti kaliforniaiakat vizsgálták, így még alábecsült is lehet az a szám, amire jutottak eredményképpen – akár 3000 áldozatot is követelhetett a füst. Ráadásul csak az augusztus 1. és szeptember 10. közötti haláleseteket vizsgálták, így még több áldozat is írható a kaliforniai erdőtüzek számlájára.

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük