szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Reménykeltő kutatás látott napvilágot, amely szerint néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Elkerülhető lenne a klímakatasztrófa és néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást – állítja egy, a Nature Climate Change-ben megjelent új kutatás, amelyről a The Guardian számolt be.

Nettó zéró kibocsátás, vagyis karbonsemlegesség alatt azt értjük, ha egy tevékenység ugyanannyi szén-dioxidot von ki a légkörből, mint amennyit megtermel. Már több mint 100 ország vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Legutóbb Brazília köteleződött el, ám csak 2060-ig. 

A kutatók eredményei azért reménykeltőek, mert a korábbi kutatások szerint a hőmérséklet-emelkedés a jövő több generációjának a sorsát is megpecsételi, ha csak nem csökkentjük minél előbb és minél radikálisabban a kibocsátást. A tudósok szerint valamennyi hőmérséklet-emelkedés akkor is lenne, ha elérnénk a karbonsemlegességet, de néhány évtized alatt helyreállna a Föld hőmérséklete.

A kutatók az eredményekhez elsősorban egyébként a Föld természetes folyamatait vették alapul, így az óceánok és az erdők szén-dioxid-elnyelő képességét.

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek