hvg.hu Gazdaság

És akkor Mészáros Lőrinc lecsaphat a megroggyant cégre

A felcsúti polgármestert újabb eladó húsgyár körül látták, kiderült, amit eddig is sejteni lehetett: a magyarok legtöbbnyire aljamunkát végeznek Angliában. Az Alkotmánybíróság kinyiffantotta a jegybanki omerta-törvényt, az MKB Bankot meg titokzatos konzorcium vásárolta meg. Burgenlandba lépett le egy magyar cég, amely kamionsofőröket oktat, az Ubert pedig elkezdte módszeresen szívatni a kormányzat. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Nol Gazdaság

Alaptörvény-ellenes lehet a devizahiteles törvény?

Egy bíró az Alkotmánybírósághoz fordult és azt szeretné elérni, hogy kimondják a rögzített elszámolás szabályairól rendelkező törvény egyes részeinek alaptörvény-ellenességét, ezzel pedig alkalmazásának kizárását. Tömegesen indulhatnak újra a perek?

MTI Gazdaság

Minél előbb döntene az Ab Quaestor-ügyben

Az Ab magánszemélyek és pénzintézetek olyan beadványait vizsgálja jövő héttől, amelyek a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról rendelkező áprilisban elfogadott törvényt támadják. Az Ab az ügy nagy társadalmi jelentőségének megfelelően igyekszik minél előbb döntést hozni.

MTI Itthon

Üzent a kormánynak az új Ab-elnök

Az Alkotmánybíróság tagjai nem politizálhatnak, de tudomásul kell venni, hogy a jog nem független a politikától - mondta az Ab napokban hivatalba lépett új elnöke az MTI-nek. Lenkovics Barnabás utal arra, hogy a testületnek vissza kellene kapnia a korábban megnyirbált hatásköreit.

MTI Gazdaság

Már tárgyalja az Ab a négy kivételes bankper bírói kifogásait

Az Alkotmánybíróság (Ab) teljes ülése kedden megkezdte a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak tisztességtelenségével kapcsolatos törvényt támadó bírói indítványok tárgyalását, de döntést még nem született - közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára.

M. László Ferenc Itthon

Így törték meg Orbánék a kormány első számú ellenőrét

Egyre többen bírálják a konzervatív jogászok közül is a kormánnyal szerintük túl engedelmes Alkotmánybíróságot. Ennek ellenére az Ab-ra újabb csapást hozhat, hogy a Fidesz már a nyári szünet előtt világossá tette, az ellenzéki jelölteknek nem lesz esélyük, szeptemberben két új tagot küld majd a testületbe. A párt az elmúlt négy évben radikálisan átalakította az alkotmánybíráskodást, amely a kétharmad nyomása alatt elszakadt a Sólyom László lefektette hagyományoktól.

MLF Itthon

Kidobta a trafikosok panaszát az Ab

Nem sértette a tarfikosok tulajdonhoz való jogát, hogy az állam tavaly felforgatta a piacot és egy szűkebb körnek adott dohányárusítási jogot – állapította meg kedden az Alkotmánybíróság. A testület további két fontos ügyben is döntést hozott: visszadobta az új paksi atomerőműről kezdeményezett népszavazást, ugyanakkor elmeszelte a Fidesz egyik kedvenc törvényét, a három csapás "kistestvérét".

MTI Itthon

TASZ: Visszafoghatja a vitákat az Ab döntése a kommentekről

Az Alkotmánybíróság (Ab) kommentekre vonatkozó döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerdán az MTI-vel.

MTI Itthon

"A Fidesz eggyel kevesebb helyen alázhatja meg a nőket"

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az alkotmánybírósági döntéssel összhangban módosítsa azokat a törvényeket is, amelyek a közszférában dolgozók jogviszonyát szabályozzák; azokat is meg kell, hogy illesse a felmondási védelem, akik nem az Mt. hatálya alá tartoznak. A párt arra reagált, hogy az Ab úgy döntött: alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának.

hvg.hu Itthon

Szentesítette a Fidesz kétharmadát az Alkotmánybíróság

Semmi nem veszélyezteti a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségét, miután az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította az Együtt panaszát, és úgy döntött, nem sérti az egyenlő választójog elvét a választási törvény, amely győztes jelöltek után is ad töredékszavazatokat. Az Ab szerint a választói akarat nyilvánult meg abban, hogy az árpilis 6-i győztes jelöltek ilyen nagy vereséget mértek a vetélytársaikra, mert ha kiegyensúlyozottabb az eredmény, akkor a Fidesz nem is kapott volna annyi plusz töredékszavazatot, hogy azt képviselői helyre tudja beváltani.

MTI Itthon

Margitsziget: visszadobta az Ab Angyalföld panaszát

Visszautasította a XIII. kerület Margitszigetre vonatkozó alkotmányjogi panaszát az Alkotmánybíróság – olvasható a testület honlapján közölt végzésben. A kerületi önkormányzat szerint bebizonyosodott, hogy az Alaptörvény súlyosan korlátozza az önkormányzati autonómiát.

MTI Itthon

Bátmonostori hármasgyilkosság: az Ab-tól kérdezik, hogy lehet-e tényleges életfogytiglant kiszabni

Felfüggesztette a másodfokú eljárást csütörtökön a bátmonostori hármasgyilkosság ügyében a Szegedi Ítélőtábla. Az eljárás felfüggesztését a vádlott védője kérte, azzal az indokkal, hogy a szabadságra bocsátás lehetőségét kizáró rendelkezés az emberi jogok európai egyezményébe ütközik, amelyet Magyarország is ratifikált. Az ítélőtábla az Ab-tól kér állásfoglalást.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk