Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy alkotmánybíró szerint a képviselő tájékozódási joga nem azonos a közérdekű adatok megismerésének jogával.

Az Alkotmánybíróság Handó Tünde vezette tanácsa elutasította Szél Bernadett független képviselő panaszát. Szél azt kifogásolta, hogy míg korábban a törvény azt mondta: „A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít.”, a tavalyi módosítás után ez maradt: „A képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet.”

Szél Bernadett szerint ez alaptörvény-ellenes módon leszűkíti az ő ellenőrzési jogát a végrehajtó hatalom működése felett. „Bizonyos információk ugyanis, amelyek a közfeladatot ellátó szervek tevékenységére vonatkoznak, és amelyeknek a nyilvánossága elengedhetetlen a működésük jogszerűségének biztosításához, kizárólag személyes jelenlét útján szerezhetők be (sőt: egy intézmény valódi állapotának megismerése adott esetben előzetes bejelentés nélküli személyes jelenlétet tesz szükségessé).” Az Alaptörvény pedig kimondja:

A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik.” És „Mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez.

Az Alkotmánybíróság ezzel szemben úgy látja: a jogszabály „jelenleg sem zárja ki kategorikusan annak a lehetőségét, hogy egy országgyűlési képviselő személyes látogatást tegyen valamely közigazgatási szervnél, közintézetnél vagy közintézménynél, és a helyszínen, közvetlenül tájékozódjon. … a képviselő helyszíni látogatása az előzetes egyeztetést előíró törvénymódosítás ellenére is a közvetlen információszerzés egyik lehetséges – bár a parlamenti kontroll más eszközeihez képest atipikus – részjogosítványa maradt.”

Négy alkotmánybíró szerint a képviselő tájékozódási joga nem azonos a közérdekű adatok megismerésének minden állampolgárt megillető jogával, vagyis

alkotmányjogi jellegét tekintve nem alapjog.

Ezzel egyedül Szalay Péter alkotmánybíró nem értett egyet. Szerinte a törvénymódosítás visszalépést jelentett, és az Ab-nak alaposabban meg kellett volna vizsgálnia ennek alkotmányosságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Domány András Gazdaság

Az Alkotmánybíróság nem foglalkozik a gödi különleges gazdasági övezettel

Az Alkotmánybíróság arra hivatkozva utasította vissza érdemi vizsgálat nélkül 59 ellenzéki képviselő panaszát a Samsung-gyár területét Gödtől elvevő kormányrendelet ellen, hogy az már nincs hatályban. Igaz, hogy azért nincs, mert azóta törvénnyel véglegesítették a panaszolt eljárást, de mivel arról nem szólt a korábban készült beadvány, azzal nem foglalkozott az Ab.

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Sikerült operációs rendszert fejleszteni az 1200 forintos mikroszámítógépre

Sikerült operációs rendszert fejleszteni az 1200 forintos mikroszámítógépre