Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A munka törvénykönyvétől való eltérés érdekében hozott veszélyhelyzeti rendelkezés miatt adtak be panaszt ellenzéki képviselők. Az Alkotmánybíróság szerint, mivel a veszélyhelyzet megszűnt nincs miről tárgyalni.

Az Alkotmánybíróság visszautasította 52 ellenzéki képviselő panaszát egy már nem érvényes veszélyhelyzeti kormányrendelet ellen, de azzal nem foglalkozott, hogy a kifogásolt részt azóta törvénybe foglalták.

A beadvány arra vonatkozott, hogy „a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” szóló márciusi kormányrendelet szerint „a munkavállaló és a munkáltató az Mt. (a Munka törvénykönyve) rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek”. A képviselők szerint ez az alaptörvénybe ütközik, mert nincs köze a járványhoz, amelyre hivatkozva a kormány rendkívüli jogokat gyakorolhatott.

Az Alkotmánybíróság válasza:

a veszélyhelyzet megszűnt, a rendelet hatályát vesztette, ezért nincs mit érdemben elbírálnia.

Csakhogy „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről” hozott júniusi törvénybe ez került be:

Az állami foglalkoztatási szervként eljáró Békés Megyei Kormányhivatal – az állami foglalkoztatási szerv honlapján közzétettek szerint benyújtott munkáltatói kérelem alapján – engedélyezheti, hogy a munkáltató új munkahelyteremtő beruházás esetén munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot – az Mt. vonatkozó rendelkezéseiben foglaltakra figyelemmel – legfeljebb huszonnégy hónap alapulvételével alkalmazzon, amennyiben a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek.

Ez bizonyos fokig keményebb, mint a panaszolt rendelkezés, mert bár csak bizonyos beruházásokra vonatkozik, nincs benne szó megállapodásról, egyedül a munkáltató kérése számít. Az Ab hivatalból észlelhette volna ezt, de nem tette. Bizonyára csak akkor fog vele foglalkozni, ha ez ellen is érkezik beadvány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

Új szabályok a Munka törvénykönyvében: ezek nehezítik a bírók munkáját

Lassan tudatosulnak az új Mt. változásai az emberekben: a munkáltatók és a munkavállalók még mindig nem használják ki teljesen az általa megteremtett lehetőségeket – derül ki egy, a Munkajog.hu portálon megjelent munkajogi szakemberekkel készített interjúból. Az általános klauzulákkal olyan nagy változások következtek be a munkajog szabályozásában, amelyek szélesítik a munkavállalók lehetőségeit, mégis nehézségeket okoz ezek felismerése és alkalmazása.

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord

A magyar felnőttek fele soha nem vásárol könyvet

A magyar felnőttek fele soha nem vásárol könyvet

Orbán Viktor azt kérte Novák Katalintól, hogy „adjon bele mindent”

Orbán Viktor azt kérte Novák Katalintól, hogy „adjon bele mindent”