Tetszett a cikk?

A sajtószabadság most erősebbnek bizonyult, mint a magánélet védelme.

Hornyák Tiborról, aki egyszerre volt az egész zánkai tábort tulajdonló Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára és az üzemeltetést végző Erzsébet Táborok Kft. ügyvezető igazgatója, 2017-ben kiderült: a nyári táboroztatás idején egy Zánka melletti faluban, Monoszlón napi 110 ezer forintos áron bérelt egy úszómedencés házat. Az emiatt kitört háborgáshoz még a fideszes Budai Gyula képviselő is csatlakozott. Hornyákot leváltották.

A volt vezető arra hivatkozott, hogy a szálláshelyet magas fizetéséből saját maga fizette több mint egy hónapig, az alapítvány pedig sajtóközleményben tisztázta, hogy nem ő bérli a házat. Ezt a közleményt az ügyet kirobbantó 24.hu közölte.

Hornyák ennek ellenére pereket indított, de ezeket elvesztette.

A Kúria például azt mondta, hogy a közéleti vita szempontjából van összefüggés a rászoruló gyerekek táboroztatására létrejött alapítvány és az annak vezetője által használt ingatlan között. A házat bemutató képfelvétel közlői nem lépték túl a véleménynyilvánítási szabadság alkotmányos határát, és nem korlátozták aránytalanul az indítványozó személyiségi jogait.

Ő ezután azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte megsértették a jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát, hiszen olyan látszat keletkezett, hogy rászoruló gyermekek üdültetésére fordítandó közpénzből bérel luxusnyaralót. Előadta, hogy a perben szereplő ingatlan a kérdéses időpontban a családi élet színtere volt. Az, hogy az újságíró a kerítésre felállva bekiabál, ellentétes az otthon védelmére vonatkozó alkotmányos alapelvvel, magatartása provokatív, a családtagok ellen irányuló, zaklató jellegű volt.

Az Ab a bíróságokkal értett egyet.

Egyrészt a közölt felvételek nem ábrázoltak sem magánszemélyt, sem személyes használati tárgyat, másrészt pedig a bérlemény tulajdonosa már korábban hozzáférhetővé tette az ingatlan címét és arról képeket. Az indítványozó abban a tudatban választotta magánélete ideiglenes színhelyéül a nyaralót, hogy tudhatta, arról hozzáférhetőek felvételek. A közszereplőről szóló, közügyek megvitatásához kapcsolódó cikk egyéb módon sem sértette Hornyák Tibor alkotmányos jogait,

ezért panaszát elutasította az Ab.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már Magyarországon is vannak eredmények a koronavírus maradandó hatásairól

Már Magyarországon is vannak eredmények a koronavírus maradandó hatásairól

„Vicceltem” – mondta Mark Zuckerberg arról, hogy megvenné a Google-t

„Vicceltem” – mondta Mark Zuckerberg arról, hogy megvenné a Google-t

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki