Tetszett a cikk?

Ahogy tavaly, most is tévesen címezte fellebbezését a párt.

Másodszor utasította el az Alkotmánybíróság a Jobbik panaszát azzal kapcsolatban, hogy nem fellebbezhet az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a költségvetési támogatása megvonását eredményező döntése ellen. És újra elmagyarázta, amit már tavaly:

a párt tévesen címezte a fellebbezését.

A Jobbik ismételten azt kifogásolta, hogy az ÁSZ és a pártokról szóló törvény szerint a szervezet megállapításait nem lehet bíróság előtt megtámadni, tehát nincs jogorvoslat az ellen, ha egy párttól ellenőrzés során talált hibákra hivatkozva elveszik a működéséhez szükséges pénzt. Alaptörvény-ellenesnek tartották ezeket a paragrafusokat, és azt a bírósági végzést, amely ezek alapján nem fogadta be a keresetlevelüket.

Csakhogy az Alkotmánybíróság tavaly ősszel már döntött erről. Azt mondta: az ÁSZ nem hatóság, nem hoz határozatokat, tehát indokolt, hogy ellenőrzési megállapításai ellen nem lehet bírósághoz fordulni. Ezért a törvény nem alaptörvény-ellenes. De a megállapítások alapján közigazgatási döntések születnek, például a Magyar Államkincstár határozata a pártnak járó támogatás csökkentéséről vagy visszafizetéséről, és ennek jogszerűségét a bíróság a közigazgatási perrendtartás és az általános közigazgatási rendtartás alapján érdemben vizsgálhatja. A 2019-es Ab-határozat szerint ugyanis „alkotmányos követelmény, hogy az Állami Számvevőszék megállapításai alapján indult végrehajtási jellegű közigazgatási cselekmények jogszerűségét … a bíróság érdemben, a cselekmény jogalapja körében a párt támogatása visszafizetésének, illetve csökkentésének összegszerűségére is kiterjedően felülvizsgálja.”

A baj az, mint a mostani határozat indoklása kifejti, hogy a Jobbik „ismételten az ÁSZ által kibocsátott felhívással szemben terjesztette elő keresetlevelét, azaz ebben az ügyben sem a végrehajtási eljárást folytató Magyar Államkincstár ellen, hanem az Állami Számvevőszék ellen indított közigazgatási jogvitát”. Ezért a bíróság most sem tehetett mást, mint hogy visszautasította a beadványt.

Az Államkincstárat kellene perelni, illetve ha már végrehajtásig fajul az ügy, az érintett akkor is élhet végrehajtási kifogással, ami egy további jogorvoslati forma – hívja fel a figyelmet az Ab Juhász Imre vezette öttagú tanácsa.

Ezzel egyedül Czine Ágnes alkotmánybíró nem értett egyet, ő úgy gondolja, hogy igenis van ellentmondás az idézett törvényhelyek és az Alaptörvény között. Szerinte az Ab-nak „jogalkotó általi mulasztással előidézett alaptörvény-ellenességet kellett volna megállapítania”, és az országgyűlést felszólítania, hogy „tegye lehetővé az ÁSZ jelentéseinek az érintettek általi – akár közvetett, akár közvetlen – vitathatóságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Jakab lehülyézte Orbánt a Parlamentben

Letelt a három hét, így újra Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. Jakab Péter Jobbik elnök annyira elragadtatta magát, hogy Kövér László házelnök megvonta tőle a szót.

Cseh Katalin: Az EU-n múlik, mi lesz a magyar sajtószabadsággal

Cseh Katalin: Az EU-n múlik, mi lesz a magyar sajtószabadsággal

Veszprém és az érsekség 89 milliárd forintot kap a kormánytól az EKF-re

Veszprém és az érsekség 89 milliárd forintot kap a kormánytól az EKF-re

Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban

Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban