Németh András Világ

Az összeomlás szélére kényszerítették a török gazdaságot, Erdogan rendszere is beleremeghet

2001, a legutóbbi súlyos gazdasági válság óta nem volt olyan rossz hete a török lírának, mint most, amikor csak pénteken 20 százalékot veszített értékéből. Emelkedő amerikai kamatok, washingtoni szankciók, haveroknak adott óriási állami megrendelések, euró- és dollárhitelekkel terhelt vállalatok, és csökkenő bizalom – minden együtt van ahhoz, hogy újra mély krízisbe zuhanjon a török gazdaság. A válságnak pedig lesznek továbbgyűrűződő hatásai.

Lengyel Miklós Vállalkozás

Pénzügyi katasztrófa fenyegeti Orbán török példaképét, ha Trump állja a szavát

Már akkor sokan a fejükhöz kaptak a pénzügyi világban, amikor a választásokon győztes török elnök a vejét nevezte ki gazdasági „cárnak” Ankarában. Azért nem „szultánt” emlegetnek vele kapcsolatban, mert az Recep Tayip Erdogan titulusa. A politikus ár a választások előtt összecsapott a Nemzeti Bank vezetőivel, akik kamatlábemelést szorgalmaztak, hogy megvédjék a zuhanórepülésben levő török lírát.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Tovább esett a török líra Erdogan bejelentései után

Közzétette a miniszterek névsorát a török elnök, saját vejének adta a legfontosabb gazdasági tárcát. A bejelentéseket követően a török líra 3,5 százalékot esett a dollárral és az euróval szemben. Három éve még 100 forint fölött volt, most már csak 58 forintot ér egy líra.

MTI Világ

Hiába lett újra elnök Erdogan, folytatják a letartóztatásokat

A légierő egyik volt dandártábornokát és 30 pilótáját is azzal vádolják, hogy közük volt a 2016-os puccskísérlethez. A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés Törökországban két évvel a puccskísérlet után is szakadatlan, az előállítások mindennaposak.

Lengyel Miklós Gazdaság

Orbán török példaképe győzött, csakhogy üres zsebbel nem lehet szultáni álmokat szövögetni

Gyors gazdasági növekedést ígért a választások utáni első beszédében Erdogan elnök, aki vitathatatlanul nagy politikai sikert aratott. Elvégre joggal hivatkozott arra, hogy uralkodásának 15 éve alatt Törökország modern állam lett. 880 milliárd dolláros éves GDP-vel nagyhatalom a térségben, és polgárainak minden korábbinál magasabb életszínvonalat képes biztosítani. A GDP ugyanis évente átlagosan 6%-kal nőtt. Eddig.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk