MTI Gazdaság

Mavir: tíz éven belül 5400 megawatt új kapacitást kell építeni

Mintegy 5400 megawatt új áramtermelő kapacitás létesítésére lesz szükséges a következő tíz évben, tizenöt év alatt pedig legalább 7000 megawattal kell bővíteni a magyarországi erőműállományt a biztonságos energiaellátás érdekében - derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari és Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) elemzéséből.

Szabó M. István Vállalkozás

Árnyékban épül a negyedik mobilszolgáltató

Nem úgy, nem ott, nem akkor és nem is pontosan arra, amire eredetileg szánták, de azért megépül az állami mobilszolgáltató. Az se számít, hogy erre az állami MVM Net eredetileg másfél éves építési határidőt kapott, mert most az ígéret az, hogy 8 hónapon belül be is üzemelik. Meg az se zavar sok mindenkit, hogy az új mobilinformációs rendszerre máris a mutyizás gyanújának árnyéka vetül. Az erre szánt csaknem 13 milliárd forint alapján is úgy tűnik, elég vastag ceruzát használtak az árazásnál.

MTI Gazdaság

Nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord a szabik miatt

Bár az elmúlt napokban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint július elején, a július 8-i nyári áramterhelési csúcs nem dőlt meg, mert augusztusban az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban működnek, és a szabadságok miatt kevesebben használnak légkondicionáló berendezéseket - mondta Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetője a köztévében.

MTI Gazdaság

Több áramot fogyasztottunk tavaly

A magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás 2014-ben meghaladta a 42,5 terawattórát, a válság éveinek csökkenése után már emelkedett kissé, az import részaránya pedig elérte a felhasználás 31,44 százalékát.

MTI Gazdaság

Rengeteg áram fogyott, de a csúcs ma sem dőlt meg

Rekordközelire nőtt az ország áramszükséglete, de a július 8-ai nyári áramterhelési csúcs csütörtökön sem dőlt meg – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

MTI/Napi Gazdaság Gazdaság

Hőség: megdőlt itthon az áramrekord kedden

Új nyári rekordot ért el kedden az ország áramigénye, sőt megközelítette a télit is – írja a Világgazdaság és a Napi Gazdaság szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján.

Szabó M. István Gazdaság

Matekpéldában már kijön az olcsó Paks 2

Ha majd a hiteleket visszafizettük, jönnek az aranyévek, amikor majd 39 évig baromira olcsón termel majd az új magyar atomerőmű. Lényegében ezzel állt elő kedden, egy konferencián a korábban a Reális Zöldeknél publikáló Hárfás Zsolt. Néhány tényezőtől azonban eltekintett.

MTI Gazdaság

Elkezdünk megint több áramot fogyasztani

A magyarországi villamos energia rendszert irányító MAVIR előrejelzést készített arra, hogy 2030-ig mennyivel több áramot fogyasztunk majd el. Visszatértek a gazdasági válság előtti, évi 1-1,5 százalék plusszban meghatározott növekedési mantrához, így szerintük az a reális, hogy 15 év múlva 20 százalékkal több villamos energiára lesz szükségünk.

MTI Gazdaság

Enyhe volt a tél, kevesebb áramot fogyasztottunk

A szokásosnál kevesebb áram fogyott itthon a télen, a három téli hónapban csaknem 239 gigawattórával alacsonyabb felhasználást mért a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az elmúlt négy év téli időszakainak átlagánál.

hvg.hu Gazdaság

Három új Paksot szeretnének, pedig csökkent a fogyasztás

Az EU-ban a 23 év alatt elért lassú emelkedést és a gyors csökkenést összegezve azt mutatják az energiafogyasztási számok, hogy nagyjából ott vagyunk, mint 1990-ben. Sőt, Magyarország a 4. legmeredekebb zuhanást produkálva még jobban teljesített. Következik-e ebből, hogy – lehetőleg gyorsan – építsünk új erőműveket?

hvg.hu Gazdaság

Már csúcsból is elég a kisebb

Hiába van kánikula, és hiába, hogy csúcsterhelésen pörögnek a légkondicionáló berendezések, a magyar villamosenergia-hálózatnak ez szinte meg se kottyan – üzeni szóvivőjén keresztül a rendszert irányító MAVIR. Hírértéke azonban annak van, hogy a rendszer csúcsterhelési pontja – a tavalyihoz képest most mintegy 100 MW-tal – ismét lejjebb került.

MTI Itthon

Hőség: egyelőre nem dőlt meg az áramcsúcs

A távvezetékek és az alállomások üzemzavar nélkül bírják a hőséget, mert a berendezések méretezésekor, tervezésekor igen magas hőmérsékletet vettek figyelembe – mondta a magyar villamosenergia-rendszer irányításáért felelős MAVIR Zrt. kommunikációs vezetője szerdán. Hackl Mónika szerint ebben az időszakban fokozott ellenőrzést végeznek.

Kovács István Gazdaság

Tönkretették a magyar szélenergia-ipart?

Borsodban árválkodik Északkelet-Magyarország egyetlen szélerőműve. Bár a villamosenergia-rendszer a jelenlegi országos kapacitások három-négyszeresét is tudná kezelni, 2006 után egyszerűen leálltak a hatósági engedélyek kiadásával, a meglévőket pedig gyakran bírságolják. A felsőzsolcai magányos szélturbina jól szemlélteti a hazai szélenergia-ipar állapotát.

1 2
A címlapról ajánljuk