szerző:
hvg.hu

Második alkalommal készült olyan kutatás, amely a hazai e-sportolói szokásokat vizsgálja, a kérdőívet 1814-en töltötték ki – ebből többek közt kiderült, hogy a e-sport-játékokban érintett magyar fiatalok 44%-a játszik vagy tervez versenyszerűen játszani.

Az e-sport hazai bázisa még viszonylag kicsi: ha az e-sport-játékokat játszókat, a versenyzőket, e-sport-nézőket és az „offline” versenyekre járókat e tábor részének tekintjük, akkor a számukat kb. 200 ezer főre tehetjük. Míg a tágan értelmezett videojátékot (digitális eszközökön való játék) játszók között csak kicsivel több a férfi, mint a nő (52-48% a férfiak javára), addig az e-sport-játékosok táborában ez a szám közel 95% a férfiak javára. A professzionális videojáték elsősorban a fiatalokat szippantja be: ötből négyen 25 év alattiak, az e-sport-gamerek harmada pedig 18 év alatti. Az elmúlt egy évben a játékkal töltött idő nem mutat jelentős változást: hétköznap átlagosan 3, hétvégén 5 órát játszanak az e-sport-játékok szerelmesei.

A professzionálisan űzött videojáték elsődleges platformja továbbra is a PC; a laptopon való játék csak az e-sport-gamerek negyedére jellemző, míg mindössze 10% alatti azok aránya, akik konzolon játszanak e-sport játékokat. Egyre nagyobb teret hódítanak azonban a mobil e-sport játékok, a válaszadók 12%-a játszik ezen a platformon. A három legnépszerűbb e-sport játék nem változott az elmúlt évben, továbbra is a Counter-Strike: Global Offensive, a League of Legends és a Hearthstone állnak az élen.

A kutatásban részt vevő e-sport-gamerek 16%-a játszik versenyszerűen, és további 28% jelezte, hogy tervez a jövőben versenyezni. A versenyszerűen játszó e-sportolók leginkább a versenyszellem és a fejlődési lehetőség miatt játszanak, de hosszú távon pénzkereseti lehetőségnek is tartják az iparágat. Jelenleg csupán kb. 150-200-an vannak, akik pénzt keresnek az e-sporttal, de ez a szám évről évre nő. De nem csak profiként rejlik lehetőség a játékokban: tízből négyen jelezték, hogy fizetnének azért, hogy valaki foglalkozzon velük annak érdekében, hogy fejlődjenek az általuk játszott játékban.

(null)

(null)

A kutatásról: az eNET 1814 fő, 14 évnél idősebb e-sport-játékot játszó bevonásával, 2016 novemberében végezte kutatását. A felmérés az Esport1.hu és az Egymillióan a magyar esportért közreműködésével, e-sport-játékos-csoportokban és szakmai oldalakon megosztott kérdőív segítségével készült. A kutatás feltáró jellegű, a szakmai szervezetek támogatásával minden jelentős hazai e-sport-oldalra és -közösségbe eljutott, de statisztikailag elvárhatóan nem reprezentálja az e-sporttal játszók csoportját a klasszikus demográfiai jellemzők (nem, kor, iskolai végzettség, településtípus) mentén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!