szerző:
hvg.hu

Aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott a Szingapúrban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán.

Húsz évvel ezelőtt ért el magyar csapat ekkora sikert, igaz, akkor még kevesebb ország versenyzői mérték össze tudásukat. Idén a világ minden részéről, összesen harminc országból érkeztek versenyzők. Tavaly ugyanezen a világversenyen ezüstérmet szereztek a magyarok – írja az Index.

A magyar fizikaválogatott csapat tagjai négy fővárosi és egy pápai gimnáziumból érkeztek: Bánóczki Tímea a Német Nemzetiségi Gimnáziumból, Szakály Marcell a Fazekas Mihály Gimnáziumból, Nagy Balázs Norbert a Német Nemzetiségi Gimnáziumból és Svastits Áron a Piarista Gimnáziumból, a vidéket egyedül Varga-Umbrich Eszter képviselte, ő a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában tanul Pápán.

A magyar válogatottat az ELTE Anyagfizikai Tanszéke válogatta össze egy többfordulós verseny során, végül a legjobbakat küldték ki Szingapúrba.

Nem ünneprontás miatt jegyezzük meg, de a tisztánlátáshoz hozzátartozik: amellett, hogy ez óriási siker, a magyar tanulók átlagos teljesítménye természettudományokból évek óta romlik, a nemzetközi átlagot meg sem közelíti.