szerző:
hvg.hu

A kormány következő ülésén lesz napirenden a közfoglalkoztatás rendszerének megreformálásáról szóló javaslat – derül ki egy államtitkári válaszból.

„Fő rendező elvként a közfoglalkoztatást szükséges alárendelni annak a prioritásnak, hogy a kormány a versenyszféra munkaerőigényének kielégítését tekinti a foglalkoztatás terén elsődlegesnek” – fogalmaz munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az LMP-s Szél Bernadett kérdéseire adott válaszában.

Cseresnyés Péter szerint a következő kormányülésen tárgyalják a közfoglalkoztatásból történő kivezetés elősegítéséről szóló előterjesztést, amelyben több javaslat lesz a rendszer megreformálásához.

Az államtitkár emlékeztetett: több intézkedést hoztak már azoknak, akik a közfoglalkoztatásból átmennének a nyílt munkaerőpiacra és ott próbálnának munkát találni. A közfoglalkoztató például köteles a közfoglalkoztatottnak fizetés nélküli szabadságot engedélyezni munkavállaláshoz, amelynek időtartama 90 napról 120 napra nőtt. A közfoglalkoztatottnak az állami foglalkoztatási szerv megfelelő állásigény esetén nyílt piaci ajánlatokat biztosít – tette hozzá.

Az államtitkár csütörtöki keltezésű válaszában olvasható az is, hogy tavaly februárban megkezdődtek a GINOP-programban az alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzését segítő tanfolyamok. A programhoz 30 milliárd forintos támogatás van. A tavaly indulás óta 37 949 ember képzését kezdték meg, és közülük 18 962-en sikeresen befejezték már a tanulmányaikat. Most 17 523-man vesznek részt képzésben, több mint kétszázféle lehetőség közül lehet válogatni.

A képzések 60 százaléka államilag elismert végzettséget adó OKJ-s képzés, nagyjából 30 százaléka egyéb szakmai képzés és úgy 10 százalékot tesznek ki az egyéb, például felzárkóztató képzések.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: az 5,5 millió aktív közül 150 ezer magyar embert vagy közmunkával kell ellátni, vagy el kell tartani. Vagyis ennyi embernek valószínűleg megmarad a közmunka, mivel őket bizonyos okok miatt nem lehet átdobni a versenyszférába.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!