szerző:
hvg.hu

Március végétől teljesítménydíjat kell fizetni az újonnan telepített napelemes rendszerek 4 kW feletti teljesítménye után – írta a Világgazdaság. A díj most 0 forint, de egy iparági szervezet szerint nincs garancia arra, hogy ennyi is marad.

Megfojtották a szélenergiát
A magyar szélerőmű-kapacitás 2011 óta nem tudott bővülni, a kormány szeptember végén pedig úgy döntött, hogy gyakorlatilag betiltja a 329 megawattos magyar szélerőműflotta bővítését. Az október 11-én az Országgyűlés által megszavazott törvénymódosítás indoka az volt, hogy „a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben”. Áder János államfő visszadobta a javaslatot, de azt a parlament decemberben lényegében változtatások nélkül újra elfogadta.

Ha a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése március 31-e után történik meg, akkor a 4 kW teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie – idézte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletét a VG.

Kivételt jelent, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg évente 0 Ft/kW – tették hozzá.

A 4 kW-s határ a lap szerint sok lakossági beruházót érinthet.

"Egy átlagos család fogyasztásának a kiváltását egy 3-6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer fedezi, így a háztartásoknak is fel kell készülniük ennek a díjnak a befizetésére" – idézték Szolnoki Ádámot, a Manap Iparági Egyesület elnökét.

A szakember szerint az 1,2-2,5 millió forintos bekerülési költségű háztartási napelemek megtérülésénél a díj komoly bizonytalanságot jelenthet azoknak, akik március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű napelemes rendszerek csatlakoztatására.

A díj mértéke egyelőre 0 forint, de Szolnoki Ádám szerint semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy ez nem változik meg a jövőben. Ez a bizonytalansági tényező szerinte nem támogatja az alternatív energiaforrások elterjedését és így a környezetbarát megoldásokat Magyarországon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!