szerző:
hvg.hu

A kormány arról beszél, hogy nem csak erkölcsileg kell támogatni a szociális ellátásban dolgozókat - így már nem 19, csak 14 ezer forinttal marad a bérük a létminimum alatt.

Rendszeresen büszkélkedik azzal a kormány, mennyit nő a szociális ellátásban dolgozók fizetése. Czibere Károly államtitkár például azt ígérte, hogy 2013-hoz képest 2018-ra már 62 százalékkal fognak emelkedni a bérek, „mivel a kormány kiemelt célja, hogy ne csak erkölcsileg, de anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat”. Most azonban az MTI látványos grafikonon mutatta be, mennyit keresnek nettóban az érintettek – a számokra pedig nem nagyon lehetnek büszkék a politikusok.

©

A mélypont nem 2013, hanem 2014 volt, ekkor egy szociális ellátásban dolgozó ember átlagosan 69 ezer forintot vihetett haza. Ez szinte fillérre pontosan 20 ezer forinttal kevesebb, mint amennyit 2011-ben kerestek, igaz, az akkori 89 ezer forintos nettó fizetés sem jelentett hatalmas jómódot. A 2014 óta látott nagy béremelés egész pontosan azt jelenti, hogy most már kicsit több, mint 74 ezer forintot kap egy dolgozó kézhez. Az összehasonlítás kedvéért: a létminimum most 88 ezer forint.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!