szerző:
hvg.hu

Alapításakor még ES Holding néven futott, és csak 2013-ban lett belőle Elios Innovatív Zrt. De más érdekességek is vannak.

Az Index közölt újabb részleteket az Eliosról és a cég mögötti tulajdonosi háttérről. Mint írják, Simicska Lajos 2010 és 2013 között áttételesen tulajdonostársként, Tiborcz pedig a cég megalakulásától kezdve egészen 2015-ig töltött be meghatározó szerepet a vállalkozás életében.

A cég neve sem volt állandó (eleinte még ES Holding néven futott, és csak 2013-ban lett belőle Elios Innovatív Zrt.), ahogy a tulajdonosok és vezető beosztású dolgozók is gyakran változtak. Eleinte például a Tiborczok családi vállalkozása, az ES Hungary, valamint Erdei Bálint cége, a BL Estates Kft. állt mögötte. Az Index szerint ekkoriban ügyvezetőként Tiborcz István és Erdei Bálint szerepelnek. Egy évvel később csatlakozott a csapathoz Simicska Lajos, aki akkor az E-OS Energiakereskedő Zrt.-n keresztül gyakorolt befolyást a cégre.

A lap azt írja, mióta Elios Innovatív a cég neve, alapvetően két másik társaság a tulajdonosa, ezek mögött viszont változó a háttér. Nem elhanyagolható részlet azonban, hogy abban a rövid időszakban, amikor a miniszterelnök veje, Tiborcz István volt a hivatalos tulajdonos, az Elios busás osztalékot fizetett.

A cég 2015-ben leadott beszámolója szerint a 2014-es pénzügyi év bevételéből 470 millió forint osztalékot kaptak a tulajdonosok. Tiborcz a cég vételárával is gazdagodott.

Az Index szerint a korábbi években is vehettek ki osztalékot a tulajdonosok, igaz, ekkor még kisebb összegek osztódtak több felé. A beszámolók szerint 2011-ben 100 millió forintot, 2012-ben és 2013-ban egyaránt 200 millió forintot fizetett a cég Simicskáéknak és a többi tulajdonostársnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Szlavkovits Rita Gazdaság

Lázár üzent Simicskának Elios-ügyben: "A Közgépen be fogjuk hajtani, abban biztos lehet"

Ha vissza kell fizetnie a közvilágításra elköltött pénzt, akkor Lázár János szerint azt biztosan be fogják vasalni a Közgépen, mivel a program lebonyolítása idején Orbán Viktor vejének cégében az akkor még a miniszterelnök barátjának számító Simicska Lajos volt a főtulajdonos. A kancelláriaminiszter azt ígérte, hogy a hódmezővásárhelyi jegyző, amennyiben felhatalmazást kap az Európai Bizottságtól, akkor nyilvánosságra fogja hozni a vizsgálat részleteit. A 2015 óta tartó vizsgálat Lázár szerint a választási kampány része.