szerző:
hvg.hu

Alapításakor még ES Holding néven futott, és csak 2013-ban lett belőle Elios Innovatív Zrt. De más érdekességek is vannak.

Az Index közölt újabb részleteket az Eliosról és a cég mögötti tulajdonosi háttérről. Mint írják, Simicska Lajos 2010 és 2013 között áttételesen tulajdonostársként, Tiborcz pedig a cég megalakulásától kezdve egészen 2015-ig töltött be meghatározó szerepet a vállalkozás életében.

A cég neve sem volt állandó (eleinte még ES Holding néven futott, és csak 2013-ban lett belőle Elios Innovatív Zrt.), ahogy a tulajdonosok és vezető beosztású dolgozók is gyakran változtak. Eleinte például a Tiborczok családi vállalkozása, az ES Hungary, valamint Erdei Bálint cége, a BL Estates Kft. állt mögötte. Az Index szerint ekkoriban ügyvezetőként Tiborcz István és Erdei Bálint szerepelnek. Egy évvel később csatlakozott a csapathoz Simicska Lajos, aki akkor az E-OS Energiakereskedő Zrt.-n keresztül gyakorolt befolyást a cégre.

A lap azt írja, mióta Elios Innovatív a cég neve, alapvetően két másik társaság a tulajdonosa, ezek mögött viszont változó a háttér. Nem elhanyagolható részlet azonban, hogy abban a rövid időszakban, amikor a miniszterelnök veje, Tiborcz István volt a hivatalos tulajdonos, az Elios busás osztalékot fizetett.

A cég 2015-ben leadott beszámolója szerint a 2014-es pénzügyi év bevételéből 470 millió forint osztalékot kaptak a tulajdonosok. Tiborcz a cég vételárával is gazdagodott.

Az Index szerint a korábbi években is vehettek ki osztalékot a tulajdonosok, igaz, ekkor még kisebb összegek osztódtak több felé. A beszámolók szerint 2011-ben 100 millió forintot, 2012-ben és 2013-ban egyaránt 200 millió forintot fizetett a cég Simicskáéknak és a többi tulajdonostársnak.

Szlavkovits Rita Gazdaság

Lázár üzent Simicskának Elios-ügyben: "A Közgépen be fogjuk hajtani, abban biztos lehet"

Ha vissza kell fizetnie a közvilágításra elköltött pénzt, akkor Lázár János szerint azt biztosan be fogják vasalni a Közgépen, mivel a program lebonyolítása idején Orbán Viktor vejének cégében az akkor még a miniszterelnök barátjának számító Simicska Lajos volt a főtulajdonos. A kancelláriaminiszter azt ígérte, hogy a hódmezővásárhelyi jegyző, amennyiben felhatalmazást kap az Európai Bizottságtól, akkor nyilvánosságra fogja hozni a vizsgálat részleteit. A 2015 óta tartó vizsgálat Lázár szerint a választási kampány része.