szerző:
hvg.hu

A kötelező ellenőrzések eltörlése miatt tiltakoznak hétfőn a Parlamentnél.

Azt mondják, százezrek élete kerülhet veszélybe, például több lehet a szénmonoxid mérgezés, ha az Országgyűlés kedden újra elfogadja a javaslatot, amit az államfő nemrég visszaküldött. A kormány szerint a háztulajdonosoknak kell eldönteniük, hogy szükségük van ellenőrzésre vagy sem- hangzott el az RTL Klub Híradójában. Az LMP azt mondja, cinikus a kabinet magyarázata.

Az Országgyűlés várhatóan annak ellenére nem változtat korábbi döntésén, hogy az államfő azt írta, a kémények önkéntes alapon történő ellenőriztetése jelentősen növelheti az életveszélyes helyzetek számát. A Törvényalkotási bizottság mindössze egy olyan módosítást fogadott el csütörtöki ülésén az előterjesztéshez, amely a sarkalatossági záradékot hagyná el, az indoklás szerint azért, mert minősített többséget igénylő törvényi rendelkezések nincsenek a törvényében.

Az államfő múlt héten küldte vissza a Háznak a módosítást. Azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik – hívta fel a figyelmet Áder János.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott. Most ezt a záradékot vette ki egy módosítással a bizottság.