szerző:
hvg.hu

Budapest, Debrecen, Miskolc és Szeged mellett még négy vidéki városban, Sopronban, Nyíregyházán, Pécsett és Szombathelyen is járt valaha villamos Magyarországon. Sopronban korán, a 20-as években felszámolták az üzemet, Pécsett 1960-ban, Nyíregyházán pedig 1969-ben állították le a kocsikat. Szombathelyen 1974. augusztus 20-án búcsúzott a villamos. Nemrég a YouTube-on páratlan felvétel jelent meg a szombathelyi tuja utolsó napjáról.

A YouTube-on a 2 perc 25 másodperces felvétel készítője azt írja, hogy 1974. augusztus 20-án kerékpárral végigment a villamos vonalán, és emlékül forgatott néhány kockát 2x8mm-es, zoomos szovjet filmfelvevőjével.

Az Indóház cikke szerint Szombathelyen a villamos búcsújáig közlekedtek azok a járművek, amelyek valamikor Budapesten, normál nyomtávval és benzinmotorral kezdték pályafutásukat. Később átalakítva kerültek a kocsik a vasi megyeszékhelyre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!