szerző:
hvg.hu

Újabb két embert vehettek őrizetbe azután, hogy pénteken két főrendőrt és két civilt is bilincsbe kísértek el – értesült a hvg.hu. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az alvilág egyik ismert szereplője vesztegethette meg a rendőröket.

Újabb két embert vehettek őrizetbe azután, hogy pénteken két főrendőrt és két civilt is bilincsbe kísértek el – értesült a hvg.hu. Ezzel összesen hat embert vettek őrizetbe a rendőrség korrupciós ügyeivel kapcsolatban.

Mint arról a hvg.hu beszámolt, nagy rendőri akcióval őrizetbe vették Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetőjét és Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetőjét. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a nyomozásról annyit mondott, csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség – a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek részvételével – két vezető beosztású rendőrt és két civil személyt fogott el”. Fazekas Géza beszámolt arról is, hogy az akció során több helyen házkutatást tartottak, és „az elfogottakat korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették”.

Alvilági szálak

Azt, hogy mi szükség volt ennyi szerv bevetésére, és pontosan mivel vádolják a rendőri vezetőket sem a BRFK, sem a KNYF nem árulta el.
A Magyar Nemzet szombati számában az őrizetbe vételekről azt írta, hogy a gyanú szerint az alvilág köreiben jól ismert V. László vesztegethette meg a két főrendőrt. A lap névtelenséget kérő ügyvédi forrása szerint a lányfuttatással és kábítószer-kereskedelemmel is összefüggésbe hozott V. László – aki egyebek mellett több jól menő fővárosi szórakozóhely működtetésében érdekelt – üzelmeinek leplezése, illetve a „nyugodt munkakörülmények” megteremtése érdekében korrumpálhatta a két vezető beosztású rendőrt.

Rejtélyes rendőri akció
©

A lap információi szerint a vállalkozónál több mint háromszázmillió forint igazolatlan eredetű készpénzt is lefoglaltak az akció során. A hvg.hu információi szerint az alvilágban az a szóbeszéd terjed, hogy V. Lászlót tíz éve rendőrök védik.

Nem ez volt az első eset az elmúlt hetekben

Az is kérdés egyelőre, hogy a csütörtöki őrizetbe vételek összefüggnek e a pár héttel ezelőtt történt rendőri akciókkal. Mint megírtuk, Hatala József országos rendőrfőkapitány fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett – vezetői beosztásukból való felmentésük mellett – Markó Attila, a budapesti főkapitány rendészeti helyettese, Jánosik István, a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője és Ács Emese, a Biztosítási Osztály irányítója ellen. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy több túlórát írtak-e be maguknak, és jelentős összeget vettek-e fel utánuk.

Emellett felmerült, hogy a rendezvények biztosításáról szóló szerződésekben foglaltakhoz képest a feladatok végrehajtása "eltért". A hvg.hu úgy tudja, hogy az ügyben érintett rendőrök között a legmagasabb beosztásból, a rendészeti igazgatói székből felmentett Markó Attila bűne az, hogy munkatársait nem felügyelte alaposan, hagyta, hogy saját ügyleteiket bonyolítsák. Ő és Jánosik István rendelkezési állományba kerültek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!