szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amikor Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) néven Facebook-csoportot alapított az alig egy hónapja regnáló lengyel kormány intézkedései elleni tiltakozásul, egy nap alatt harmincezren csatlakoztak a csoporthoz. Mateusz Kijowski a hvg.hu-nak beszélt arról, hogy mit lehet tenni a társadalom megbékélése érdekében és mik a KOD céljai. Az interjúval délután jövünk – itt egy részlet, hogy mit gondol a sok mindenben mintaként szolgáló Orbán-kormányról.

Mateusz Kijowski
©
hvg.hu: A tüntetéseken gyakran hozzák fel negatív példaként az Orbán-kormány lassan hat éve tartó folyamatos kormányzását. Mit tudnak mindebből tanulni?

Mateusz Kijowski: Magyarországon lassabban mentek végbe a dolgok. Orbán próbált vitatkozni Európával, és elmagyarázni, hogy mit miért csinál. Néha még vissza is lépett, s emiatt az unió nem is reagált mindig megfelelően: őszintén szólva semmit nem tettek, csak figyeltek, vártak, néha figyelmeztettek, de ennyi.

Lengyelországban a folyamat sokkal gyorsabb. Orbán egyfajta show-t rendezett, s sokan álltak mögötte. A PiS meg sem próbált kommunikálni az emberekkel, és mögötte mindössze a szavazásra jogosultak 18 százaléka áll, messze nem akkora tábor, mint Orbán mögött. Persze rengetegen már azzal segítették a PiS-t hatalomra jutni, hogy egyszerűen nem mentek el szavazni, de még ez sem adja meg a jogot nekik arra, hogy mindenki nevében azt tegyenek, amit akarnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!