szerző:
hvg.hu

A KDNP által létrehozott Barankovics Alapítvány oldalán fakadt ki egy pedagógus a közoktatási rendszer problémái miatt, méltatlankodva azon, hogy a kormánynak "fogalma sincs", hogy mi történik az iskolákban, illetve kifacsarja, hogy miért tüntetnek a tanárok.

Beigazolódni látszik, hogy pártállástól függetlenül tiltakoznak a pedagógusok – és a lakosság jó része –, Vukovári Panna költő, pedagógus a kereszténydemokratákhoz kötődő Barankovics Alapítvány állandó szerzője egy érzelmes írásban foglalta össze a problémáit a közoktatásban tapasztalható helyzet miatt.

©

Bár Vukovári megjegyzi, hogy ők tartózkodnak az orbántakarodjhoz hasonló bekiabálásoktól, mert ez "nem méltó", illetve nem akarnak "kormányt dönteni", de el szeretnék érni, hogy a kormány lássa be, hogy "nagy baj van". Erre a legkomolyabb jel Vukovári szerint, hogy míg egy pedagógus "olyan jószág, mely jól kezelhető, könnyen alkalmazkodik, szabálykövető, és összességében lojális, csak magában morog", most mégis azt mondják a tanárok, hogy "elég volt".

Ahhoz képest, hogy "a csapból is ez folyik", mégis süket fülekre találnak a pedagógusok szavai a döntéshozóknál, akik kifacsarva tálalják azt, amiről Vukovári szerint valójában "fogalmuk sincs". A tanárok tüntetése nem a béremelésről szól, hanem egyszerűen arról a tényről, hogy tanítanának.

Az eszközeink nem elégségesek, s a változások nyomán már sem a rendszer, sem a személyi feltételek, de még a szellemi keret sem adja meg azt, amire szükség lenne egy nívós, modern, európai szintű oktatáshoz.

– írja a pedagógus. Ennek következtében távolodik egymástól a valódi világ és az iskola, vagyis a tanulók olyan ismeretekkel kerülnek ki az életbe, amivel egyre kevésbé tudnak boldogulni.

Mi vagyunk azok, akiké a felelősség: mi lesz belőlük. Belőlünk. És a tanárember olyan ember, hogy ha feladat van, akkor feladat van: nem nyugszik, míg végére nem jár. És nem csak szóval. Tettel is.

– üzen burkoltan Vukovári.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!