szerző:
hvg.hu

Rendezvény miatt soha nem zárták még be az Országos Széchényi Könyvtárat, májusban azonban megszakad ez a hagyomány. Valószínűleg egy nemzetközi szakácsverseny gálavacsorája miatt nem lehet majd rövid ideig látogatni a könyvtárat, de biztosat nem tudni. Sem a könyvtár, sem a szervezők, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem árult el ugyanis részleteket a VS.hu-nak.

Május 10-én és 11-én a budapesti Hungexpón tartják a világ legrangosabb szakácsversenyének európai selejtezőjét, a Bocuse d’Or Europe-ot. Az eredményhirdetés utáni záró gálavacsora a Budai Várpalotában, az Oroszlános Udvarban lesz, ahol korábban is tartottak már rendezvényeket. Tavaly például ott volt az Operett Gála, de forgattak filmet, illetve tisztavatást is tartottak – tudta meg a lap Tüske László főigazgatótól.

A májusi szakácsverseny gálavacsorája azonban valami miatt más lesz. "Egy, de lehet, hogy három napra is zárva lesz a könyvtár" – állították többen is az ott dolgozók közül.

Ez azért furcsa, mert a könyvtár 210 éves történetében még nem fordult elő, hogy rendezvény miatt ne lett volna nyitva. Egy másik informátor úgy emlékezett, hogy az utóbbi 20 évben biztos nem volt ilyen.

Megkérdezték erről Tüske Lászlót, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját, de nem kaptak választ. Az OSZK honlapján sincs egyelőre feltüntetve sem a rendezvény, sem a zárvatartás. A Twitter-oldalukon csak egy április 19-ei fél napos szünetről írnak, amit technikai okokkal magyaráztak.

A főigazgató által említett korábbi tisztavatás és előkészületei alatt egyébként végig nyitva volt a könyvtár. Csak annyit jegyeztek meg, hogy „a munkálatok és az előkészületek zajjal járhatnak, amelyek beszűrődhetnek olvasótermeinkbe is. Az esetleges kellemetlenségért elnézésüket kérjük”. Ugyanígy volt ez az elmúlt években a többi rendezvény idején is.

A Bocuse d’Or Akadémia Egyesület 2014-ben nyerte el az európai döntő megrendezését, és már hónapok óta tárgyaltak az Oroszlános Udvarban levő intézményekkel, hogy kibérelnék a területet.

A gálavacsora helyszínéről, vagyis, hogy az ott lesz az udvarban, már tavaly decemberben írt a Turizmus.hu: “A május 11-i eredményhirdetést követően a csapatok és kísérőik nagyszabású gálavacsorán vesznek részt az Oroszlános Udvarban”. A VS.hu az egyesülettől meg tudta: a szerződést március 11-én kötötték meg, az állam 614 millió forinttal támogatja az esemény megrendezését.

Azt viszont senki nem árulta el, mennyiért és hány napra vették ki az Oroszlános Udvart. A lap úgy értesült: 9-e és 11-e között az évtizedes hagyományokat megtörve zárva lesz az Országos Széchényi Könyvtár, de az is lehet, hogy csak az utolsó napon, vagyis 11-én.

Egy név nélkül nyilatkozó forrás azt állította: be akarják üvegezni az Oroszlános Udvart, ott fognak főzni, és az épületben lesz a kiszolgálószemélyzet.

A Széchényi Könyvtár főigazgatója szerint a terület kiadásába azért egyezett bele, mert „az eseményekhez kapcsolódó szolgáltatások biztosításával az Országos Széchényi Könyvtár bevételi kötelezettségeinek tesz eleget.”

A főigazgató a VS.hu nem minden kérdésére válaszolt, második levelükre pedig már egyáltalán nem, de állítólag belső vizsgálatot indított az ügyben, hogy kiderüljön, ki szivárogtatott, és hogyan került ki a laphoz az információ.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkeresték az ügyben. Ők csak annyit közöltek: „tudomásunk szerint az Országos Széchényi Könyvtár megküldte kérdésére a választ, melyhez az államtitkárság semmit sem kíván hozzáfűzni”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!