szerző:
hvg.hu

A polgármestert azzal vádolják, hogy úgy biztosította egy ügyben a szavazattöbbséget, hogy egy önkormányzati cégen keresztül megvesztegetett egy szocialista képviselőt.

Hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolja a Mohácsi Járási Ügyészség Kolovics Jánost, Szigetvár fideszes expolgármesterét – közölte Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja, aki tagja Szigetvári Emberekért Egyesületnek is, amely még 2014 őszén tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Az ügyészség egy volt szocialista önkormányzati képviselőt is megvádolt hivatali vesztegetés elfogadásával, ő a párt szigetvári polgármesterjelöltje volt 2010-ben. Mellette hűtlen kezeléssel és hivatali vesztegetéssel vádolják Kolovics János feleségének fiát is, aki egy önkormányzati cégnek volt vezetője a fideszes városvezetés idején.

Az ügyészség közleménye szerint a 2010-es önkormányzati választásokat követően az önkormányzat többségi tulajdonában álló helyi vízművek ügyvezetője a polgármester nevelt fia, míg a polgármester a felügyelőbizottság elnöke lett. A vízmű más szolgáltató cégekbe olvadt, de a képviselő-testület úgy döntött, hogy a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, illetve a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel a város tulajdonában maradjanak, ennek működtetésére egy új gazdasági társaságot kívántak létrehozni, és a polgármester azt akarta, hogy ennek az új cégnek az ügyvezetője is a nevelt fia legyen.

Ezt a képviselő-testület egy része nem támogatta, ezért a polgármester több képviselőt is megkeresett, hogy támogassák a döntést, de ők a kérést visszautasították. Végül a szorult anyagi helyzetben lévő, külföldön dolgozó baloldali önkormányzati képviselőt is megkeresték, és a polgármester önkormányzati autót is adott a képviselő hazajöveteléhez, hogy részt tudjon venni a 2013 októberében tartott szavazáson, amelyen a minősített többséget a szocialista képviselő szavazata biztosította az új cég alapításához. 

Cserébe a polgármester nevelt fia 2014 januárjában a képviselő cégével kötött vállalkozási szerződést 3.810.000 forint értékben, amiért a képviselő cége semmilyen munkát nem végzett. 

Az Együtt szerint Kolovics János polgármester idején a szigetvári Fidesz segélyezéssel is összekötötte a választási kampányt 2014-ben, közmunkásokat vezényeltek ki tüntetni Bajnai Gordon ellen, a polgármester és egykori jegyzője pedig állami földeket is elnyert a földbérletpályázatokon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!