szerző:
hvg.hu

Atlanta olimpiai bajnoka, Czene Attila szerint egészségtelen, hogy az elnök, Gyárfás Tamás az elmúlt két és fél évtizedben gyökeret vert a szövetségben.

A korábbi sportért felelős államtitkár szerint sokan féltik az egzisztenciájukat, ezért nem mernek felszólalni a szövetség diktatórikus módszerei ellen. Szerinte is változásra van szükség.

Czene szerint a szövetség

úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során"

az elnök, Gyárfás Tamás pedig olyan szakmai kérdésekbe is beleszól, amelyekben nem kompetens.

Ugyanezekről beszélt csütörtökön Czakó Csaba, a Mohácsi Torna Egylet vezetőedzője. Úgy látja, sok kollégája tart attól, hogy ha kimondja, amit most kimond, akkor azt a támogatást is megvonják tőle, amit kap.

Gyurtáék után egy úszóedző is Hosszú Katinka mellé állt

Czakó Csaba szerint a jelenlegi rendszer nem jó: nem megfelelőek a felkészülési körülmények és vannak úszók, akikkel kivételez a szövetség.

Gyárfás esetleges távozásával kapcsolatban Czene ugyanakkor úgy fogalmazott: erről ne egy sportoló döntsön, erről határozni a közgyűlésnek feladata.

Az elnököt, aki 1993 óta vezeti a szövetséget, kedden nyílt levélben szólította fel lemondásra Hosszú Katinka, Gyárfás azonban kijelentette, hogy nem távozik a posztról. Rio háromszoros olimpiai bajnoka mellett később kiállt a londoni bajnok Gyurta Dániel, akinek véleményét osztja Kapás Boglárka is, mondván, nincs rend a magyar úszósportban. Bernek Péternek pedig a menedzsmentje szólalt meg az ügyben. Csütörtökön a Verrasztó Evelyn és Dávid, valamint Kozma Dominik is jelezte: egyetértenek Gyurtával és Hosszúval.

Szerdán Gyárfás és a szövetségi kapitány Hargitay András is amiatt panaszkodott, hogy Hosszú régóta nem áll szóba velük. Hargitayt később megkérdeztük, nem érzi-e úgy, hogy itt az ideje lemondani. Közben a szövetség azt közölte, hogy vizsgálatot indít a problémák felderítésére.

A kínos helyzetbe került Hargitaytól megkérdeztük, hogy lemond-e

Rossz helyzetbe hozott Gyurta - ismerte el lapunknak Hargitay András úszó szövetségi kapitány, akit az elmúlt napokban meghazudtoltak, nyomás alá helyeztek, miközben ő azt panaszolja, hogy a legjobb úszó edzője szóba sem áll vele. Vajon nem akar ilyen helyzetben lemondani?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!