szerző:
hvg.hu

Kiszivárgott a civilek elleni törvénytervezet, az egyik érintett szervezet, az Amnesty International szerint ugyanolyan pusztító hatása lehet, mint amekkorát Oroszországban végzett a hasonló intézkedés.

A kormány – a kiszivárgott tervezet alapján – az orosz és az izraeli civil törvényt másolja, amiről már több nemzetközi fórumon kimondták, hogy súlyosan sérti az egyesülési jogot és a véleménynyilvánítás szabadságát – mondja Demeter Áron, az Amnesty International emberi jogi szakértője.

A tervezet indoklása „álságos és aggasztó”, mert azt írja, az átláthatóságra a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem miatt van szükség. „Eddig is átláthatóan működtünk, nem gondolom, hogy lenne alapja a kormány célozgatásának.”

Demeter szerint azért aggasztó a javaslat, mert az ugyanazt a "pusztítást" okozhatja, mint Oroszországban: több tucat civil szervezetnek kellett bezárnia azért, mert nem volt hajlandó megbélyegzetten működni, vagy mert a korábbi támogató veszélyesnek ítélte meg a további finanszírozást.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az Amnesty hajlandó lesz-e megbélyegzetten élni, erről majd a törvény elfogadása után döntenek. Komoly alkotmányos aggályaik vannak a tervezettel kapcsolatban, amely sérthet nemzetközi egyezményeket is.

Az Amnesty pár hónap múlva indít globális kampányt a jogvédők, civil szervezetek védelméről, „sajnálom, hogy Oroszország, Azerbajdzsán, Törökország mellett Magyarország is a kampány fókuszába kerül – mondja Demeter.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Itt a civiltörvény: Billogot kell kérnie, aki külföldről kap pénzt

Miközben a CEU-ért tüntettek Budapesten, kiszivárgott a civil szervezetek megrendszabályozását célzó törvénytervezet. Nincs benne szó vagyonnyilatkozatról, de bejelentési kötelezettségről igen. Amelyik szervezet külföldi pénzt kap, jelenteni kell ezt, és öt évig megbélyegzik miatta.