szerző:
hvg.hu

Leült facebookozni vasárnap a Fidesz alelnöke, és megmondta a tutit a charlottesville-i erőszakkal kapcsolatban.

„Idevezet a liberálfasizmus! A csendes, nyugodt és normális többség kárára, hol együttműködnek, hol összecsapnak a szélsőbalos, szélsőliberális és szélsőjobboldali megszállottak!” – kommentálta a Virginia állambeli Charlottesville-ben kialakult válsághelyzetet, majd az amiatt bevezetett szükségállapotot a Fidesz alelnöke vasárnap a Facebook-oldalán.

Németh Szilárd nem felejtette el megdicsérni kedvenc amerikai elnökét, Donald Trumpot sem, akinek a helyzetértékelését „rendkívül pontosnak” nevezte, és szerinte azzal „csak egyet lehet érteni”.

Trump szokása szerint a Twitterre dobta fel azt, amit a charlottesville-i erőszakkal kapcsoltban közölni kívánt, de a jelek szerint sokan elégedetlenek voltak a mondanivalójával.

"Elnök úr, a nevén kell neveznünk a gonoszt! Ezek olyan emberek, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik, és terrorcselekmény történt amerikai földön" – üzente szintén a Twitteren Cory Gardner republikánus szenátor. Marco Rubio floridai szenátor így szeriont „a náciknak, a Ku Klux Klan (fajvédő) szervezetnek és a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőknek semmi közük a hazafiassághoz. Amerika pont nem ilyen szeretne lenni." Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője pedig Trumphoz címezve azt írta, szintén a Twitteren: "Ismételje utánam  a saját profilján: a fehér felsőbbrendűség hirdetése támadás az amerikai értékek ellen!".

Charlottesville-ben azután hirdettek ki rendkívüli állapotot szombaton, hogy erőszakba torkollott a szélsőjobboldal tüntetése, amelyet az amerikai polgárháborúban a rabszolgatartó déliek csapatait vezető Robert E. Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása miatt hirdettek meg. Egy valószínűleg szándékos autós gázolásban, amely az ellentüntetők ellen irányult, meghalt egy 32 éves nő, és körülbelül 30 ember megsérült. A rendőrség később elfogta a gázolót, egy 20 éves, fehér bőrű ohiói fiatalembert. 

Németh Szilárd vasárnapi "helyzetértékelését" a 444.hu vette észre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!