szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberminiszter arról is beszélt, mennyire fontos, hogy "megfelelő" családba szülessenek a gyerekek.

A következő évtizedben a Magyarország (és egész Európa) előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak nevezte Orbán Viktor a népességfogyás ügyét a kormánypártok múlt heti, évadnyitó velencei frakcióülésén. A miniszterelnök hosszan beszélt róla, hogy az aggasztó demográfiai tendenciát meg lehet és – ha marad a mostani kormány – Magyarország szerinte meg is fogja tudni fordítani.

A gondolatmenetet némi ideológiával megfűszerezve másnap a területért felelős emberi erőforrás miniszter vitte tovább a képviselőknek. Balog Zoltán előadásából a hvg.hu-nak beszámoló résztvevők közül azonban többek fülét is megütötték a miniszter szavai, amikor „minőségi családtervezésről” beszélt. A sorok közt olvasni nem tudóknak Balog nem sokkal később ki is fejtette, hogy mire gondolt: hogy

lehetőség szerint olyan családokba szülessen minél több gyerek, ahol a munkából élő szülők felelősen el is tudják tartani őket. Ahol pedig nagy a szegénység, ott nem a további gyerekszületést kell ösztönözni, hanem a meglévők oktatásához, neveléséhez kell adni segítséget.

©

Emlékezetes, hogy három éve Balog Zoltánnak egyszer már nagy vihart kavart egy hasonló, igaz, akkor a nyilvánosság előtt tett kijelentése. A Népesedési Kerekasztal 2014 novemberi konferenciáján a miniszter akkor arról beszélt, hogy „a demográfiai ügyek legsúlyosabb fejleménye az alacsony születésszámon túl az, hogy „hová születnek azok a gyermekek, akik megszületnek”. Majd hozzátette, hogy vannak olyan északkelet-borsodi meg északkelet-szabolcsi térségek, ahol a termékenységi arányszám eléri 2,39-et, ami szerinte „abszolút pozitív trend lenne”, ha egyébként ezek a gyerekek nem olyan családokba születnének, hogy

„azok a hátrányok, amiket örökölnek, nem azt jeleznék, hogyha az állam és mi magunk nem tesszük meg a szükséges intézkedéseket, akkor teherként fognak megjelenni a szociális ellátórendszerben.”

A miniszter nem éppen píszí szavait dühös és ironikus publicisztikákban, ellenzéki és civil nyilatkozatokban emlegették fel utólag még hónapokig.