szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberminiszter arról is beszélt, mennyire fontos, hogy "megfelelő" családba szülessenek a gyerekek.

A következő évtizedben a Magyarország (és egész Európa) előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak nevezte Orbán Viktor a népességfogyás ügyét a kormánypártok múlt heti, évadnyitó velencei frakcióülésén. A miniszterelnök hosszan beszélt róla, hogy az aggasztó demográfiai tendenciát meg lehet és – ha marad a mostani kormány – Magyarország szerinte meg is fogja tudni fordítani.

A gondolatmenetet némi ideológiával megfűszerezve másnap a területért felelős emberi erőforrás miniszter vitte tovább a képviselőknek. Balog Zoltán előadásából a hvg.hu-nak beszámoló résztvevők közül azonban többek fülét is megütötték a miniszter szavai, amikor „minőségi családtervezésről” beszélt. A sorok közt olvasni nem tudóknak Balog nem sokkal később ki is fejtette, hogy mire gondolt: hogy

lehetőség szerint olyan családokba szülessen minél több gyerek, ahol a munkából élő szülők felelősen el is tudják tartani őket. Ahol pedig nagy a szegénység, ott nem a további gyerekszületést kell ösztönözni, hanem a meglévők oktatásához, neveléséhez kell adni segítséget.

©

Emlékezetes, hogy három éve Balog Zoltánnak egyszer már nagy vihart kavart egy hasonló, igaz, akkor a nyilvánosság előtt tett kijelentése. A Népesedési Kerekasztal 2014 novemberi konferenciáján a miniszter akkor arról beszélt, hogy „a demográfiai ügyek legsúlyosabb fejleménye az alacsony születésszámon túl az, hogy „hová születnek azok a gyermekek, akik megszületnek”. Majd hozzátette, hogy vannak olyan északkelet-borsodi meg északkelet-szabolcsi térségek, ahol a termékenységi arányszám eléri 2,39-et, ami szerinte „abszolút pozitív trend lenne”, ha egyébként ezek a gyerekek nem olyan családokba születnének, hogy

„azok a hátrányok, amiket örökölnek, nem azt jeleznék, hogyha az állam és mi magunk nem tesszük meg a szükséges intézkedéseket, akkor teherként fognak megjelenni a szociális ellátórendszerben.”

A miniszter nem éppen píszí szavait dühös és ironikus publicisztikákban, ellenzéki és civil nyilatkozatokban emlegették fel utólag még hónapokig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!