szerző:
hvg.hu

A Fidesz frakcióvezetője úgy látja, hogy Soros György most már személyesen is beszállt a küzdelembe. A Fidesz kommunikációs vezetője pedig amiatt háborgott, hogy „Soros emberei” a parlamentben is „nyíltan Soros György” oldalára állnak.

Soros György frontális támadást indított Magyarország ellen – ezt állította a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely a Financial Timesban megjelent Soros-interjúra reagált, amelyben az üzletember azt mondta, hogy a magyar kormány szerint szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit.

Gulyás Gergely szerint eddig azt tapasztalták, hogy Soros György az általa támogatott szervezeteken, az Európai Parlamenten, brüsszeli szövetségesein és alapítványain keresztül támadta a magyar kormányt és Magyarországot, de most személyesen is beszállt a küzdelembe. Soros György a nemzeti konzultációt támadva vádaskodik, fenyeget és rágalmakat fogalmaz meg – vélte a politikus.

Közben a fideszes Németh Szilárd hétfőn a parlamentben úgy fogalmazott: "az EU után maga Soros György is kitöltötte a nemzeti konzultációs ívet" és "kapásból letagadta" a konzultációs íven szereplő elképzeléseit. Úgy vélte: a milliárdos "befenyítette" az országot, mert véleménye szerint a többi uniós országnak erőteljesebb választ kellene adnia arra, ahogy Orbán Viktor a civil társadalommal bánik. Szóvá tette Malin Björk svéd európai parlamenti képviselő nyilatkozatát is, aki a fejlesztési alapok felfüggesztésével fenyegetett, ha az ország nem fogad be menekülteket.

Felszólalása közben az LMP-s Szél Bernadett és frakciótársa, Hadházy Ákos két A4-es lapot tartott fel a fideszes képviselő mögött "Hazudik" felirattal. Az elnöklő Jakab István közölte: a két képviselő a "szemléltetést" előzetesen nem engedélyeztette, azt figyelmeztetésre sem fejezte be, ezért bírság kiszabását fogja kezdeményezni ellenük a házelnöknél.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is kitért a közjátékra, és azt mondta: sajnálja, hogy Ron Werber tanácsaiból ennyire futja, ez itt az Országgyűlés, nem az LMP nagyválasztmánya.

Hídvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója is beállt a sorba. Ő azt írta egy közleményben: „Szégyen, amit Soros emberei művelnek. Már nem csak az Európai Parlamentben, hanem a magyar parlamentben is nyíltan Soros György és nem a magyar emberek oldalára állnak. Ez nem meglepő, hiszen Szél Bernadett is Soros katonája, korábban ő maga is a Soros-féle migránspárti szervezeteknél dolgozott.”

T. R. Itthon

Soros: A hatalom hazugságokat terjeszt

Pontról pontra cáfolja Soros György azt, amit a magyar kormány Soros-tervnek hív. A magyar származású amerikai milliárdos saját honlapján vette végig a magyar nemzeti konzultáció kérdéseit, szerinte egyik sem igaz.